måndag 30 mars 2009

Uttalanden i Rabbi Center baserades på hörsägen (IDF:s talesman)


Militärens högste jurist, Överste Avichai Mendelblit, har beslutat att slutföra Kriminalundersökningsavdelningen militärpolisutredning beträffande uttalandena som gjorts av soldater vid Rabin Military Preparation Center om Operation Gjutet Bly. Detta beslut togs efter det att militärpolisens utredning funnit att de viktigaste komponenterna i deras beskrivning var baserade på hörsägen och inte stöddes av specifika personliga kunskaper. Särskilt handlar det om två påstådda incidenter där man misstänkt att det funnits icke-inblandade, icke-stridande personer som beskjutits.

Dessutom fann man när påståendena kontrollerades att de inte stöddes av de fakta som undersökningen beslutat om.

Undersökningen initierades av Militärens högste jurist efter att man gått igenom påståenden som gjorts under en konferens vid Rabin Military Preparation Centre där soldater som deltagit i Operation Gjutet Bly var närvarande. Kriminalundersökningsavdelningen vid militärpolisen beordrades att undersöka påståenden med tyngdpunkt på de påstådda beskjutningarna av icke-stridande personer.

Undersökningen drog slutsatsen av soldaterna som deltagit i konferensen, att historierna som de berättat, överdrivits med flit, inför konferensens deltagare.

Historien t ex där en soldat påstår att han fått order att skjuta på en äldre kvinna klargjordes under undersökningen. Faktum är att soldaterna inte bevittnade något sådant utan enbart upprepade ett rykte de hört. I en fristående undersökning fann man en liknande händelse, en kvinna misstänkt för att vara en självmordsbombare, närmade sig en IDF-styrka, som öppnade eld mot henne, efter att otaliga gånger försökt få henne att stanna.

Samma soldat erkände att han inte bevittnat de omoraliska och respektlösa incidenterna som han beskrivit under konferensen.

Ett påstående gjort av en annan soldat som säger sig ha fått order om att öppna eld mot en kvinna och två barn klarades också upp som en incident som han inte bevittnat. Efter att ha kontrollerat påståendena, fann man att under denna incident, öppnade en styrka eld i motsatt riktning, mot två misstänkta män som inte hade med de civila att göra.

Under Militärpolisutredningen uppkom ytterligare två påståenden mot olämpligt uppförande. Dessa påståenden var separata från dem som gjordes i Rabin Military Preparation Center. Man fann att dessa incidenter inte ger orsak till misstanke om obefogad eldgivning. Detta baseras på en briefing som ägde rum ungefär då en av incidenterna skedde och under fortsatta undersökningar som Militärpolisen gjort.

Det bör poängteras att deltagarna vid Rabin Center under dessa undersökningar sade, att de baserat sina påståenden relaterande till användning av fosforammunition, på vad de hört i media och inte på deras personliga kunskap.

Militärens högste juridiska general, överste Avichai Mendelblit, sammanfattade Militärpolisens undersökning:

”Det är synd att ingen av talarna vid konferensen var försiktig nog att vara korrekt i sin beskrivning av sina påståenden och mer än så, att de har valt att presentera olika incidenter av allvarlig natur, trots att de inte personligen bevittnat och vetat mycket om dem. Det verkar som om det kommer att bli svårt att värdera den skada i image och moral, som IDF och de soldater som deltog i Operation Gjutet Bly drabbats av, i Israel och i världen”.

IDF:s talesman önskar poängtera att Militärens högste jurists sammanfattning refererar endast till undersökningar som fokuseras på utskrifter från konferensen i Rabin Military Preparation Center förutom de två separata redan omnämnda påståendena. Detta är ytterligare en undersökning och inte istället för den utredning som görs på alla nivåer i IDF, efter Operation Gjutet Bly.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar