tisdag 17 mars 2009

Två nyheter från Israel.


Här följer två nyheter från Israel. Den första nyheten handlar om den kidnappade Israeliska soldaten som snart varit fånge hos Hamas i 1000 dagar. Den Israeliska regeringen och den islamska terrororganisationen Hamas, har träffats och det verkar som de närmar sig en fångutväxling, åtminstone lite.

De bägge israeliska förhandlarna, underrättelsechefen Jouval Diskin och Olmerts speciella sändebud Ofer Dekel flög hem till Tel Aviv på måndagskvällen efter nästan tre dygn i Kairo där de förhandlat med flera av Hamas ledare på indirekt väg. Egyptens säkerhetsminister Omar Suleiman och hans män agerade som vanligt mellanhänder.

Den andra nyheten är inte lika positiv. Den handlar om de två israeliska poliser som mördades på stora landsvägen genom Jordandalen i söndags kväll. Bägge hade skjutits i huvudena och avled kort efter attacken.

Sedan ringde en annan anonym person upp AFP, den franskanyhetsbyrån i Jerusalem, och uppgav att "Imad Mughniyehs grupp" skulle ha planerat dådet. Mughniyeh var militär befälhavare för den shiuamuslimska terrororganisationen Hizballah som sitter med i Libanons nuvarande regeringskoalition. Mughniyeh mördades vid ett bombattentat i Syriens huvudstad Damaskus ifjol vid den här tiden och Hizballah utlovade genast hämndaktioner mot Israel skriver Dick Haas i sitt dagliga nyhetsbrev.

"Bara något dygn före attentatet i Jordandalen slopade Israel en rad
vägspärrar ner till Jordandalen från Nablus och Ramallah där de palestinska
terrorgrupperna gömmer sig
."

Och se vad som hände när Israel slopade en rad vägspärrar, och detta kan också hända i Gaza, om Israel öppnar vägspärrar. Det gör mig väldigt orolig, man tänker tillbaka på hur det har varit tidigare, innan säkerheten blev bättre.

Självklart ska civil befolkningen (palestinier) kunna åka in och ut ur Israel, men tyvärr är det inte möjligt så länge Hamas och andra militanta grupper fortsätter sina attacker mot civila Israeler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar