söndag 8 mars 2009

Fayad kan avgå inom kort.


Både representanter för Fatah och för Hamas uttryckte lättnad över att Fayad tänker avgå inom kort. Det rapporterades att Fayad fattat sitt beslut för att inte få skulden för att ett eventuellt samstyre mellan Fatah och Hamas misslyckas. Inom bägge rörelserna såg man på Fayad som ett hinder för ett samstyre, han ledde ett eget parti, Tredje vägen, och betraktades även bland viktiga kretsar inom Fatah som en outsider, stödd både av USA och Israel.

Fayad kontrollerade lönerna för alla "statsanställda" på Västbanken och i Gaza. Fatah och Hamas fruktade att de biståndspengar som man planerat för en uppbyggnad i Gaza skulle kanaliseras enbart via Fayad och dennes teknokrater. Förr var det regel inom PLO att pengarna gick via ledaren och hans handgångna män, Yassir Arafat framför allt, och senare via efterträdaren Mahmoud Abbas och dennes närmaste män inom Fatah.

Fayads dominerande roll i PA-styret gick ut över Fatahs status bland palestinierna som den mäktigaste politiska rörelsen. Fatah behöver en massa pengar för att "köpa lojalitet" och den vägen behålla greppet om styret, skriver Abu Toameh i sin rapport i Jerusalem Post.

Motsättningarna och spänningarna mellan Fayad och Fatahs ledare på Västbanken ledde för några månader sedan till att tusentals palestinska flygblad delades ut på Västbanken. De gjorde gällande att Fayad "kontrollerades" av USA och Israel och han hotades till livet. Flygbladen hade signerats av Fatahs halvt nerlagda "stormtrupp", al Aqsa-brigaden. Fayad drog in pengar avsedda för brigaden unde senare år. För att läsa hela artikeln så kan ni besöka Dick Haas hemsida, Dick skriver dagligen nyhetsbrev från Israel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar