lördag 17 januari 2009

Varje år arbetar ca 5000 frivilliga från hela världen i Israeliska försvaret.


Sheruit Lé Israel förkortas Sar-El och är en Israelisk stiftelse som i samarbete med det Israeliska förvaret (IDF) organiserar program för frivilligt arbete i det Israeliska försvaret.
Sar-El har sitt huvudkontor i Tel Aviv och är organiserat med ett styre av både civil personal och från IDF.

Varje år arbetar ca 5000 frivilliga från hela världen i IDF. Man får ej betalt för arbetet, och man är aldrig i dom stridande avdelningarna.
Vanligtvis varar programmen i 3 veckor, men det finns möjligheter att stanna både kortare och längre tid. Frivilliga bor vanligtvis på basen där de arbetar. Man får fri kost och logi, men man får själv betala för resan till Israel, Sar-El betalar ej någon lön.
För att kunna delta så måste man minst vara 17 år, vara i god fysisk form samt kunna tala och förstå engelska.

Frivilliga som tjänstgör på en armebas medverkar till att försvaret sparar stora belopp som skulle betalats till civila i försvaret.
En annan men inte obetydlig fördel av det frivilliga arbetet är känslan av samhörighet och medtanke som arbetet ger både soldater och civila i Israel.
Det betyder att folk i andra länder känner så mycket för Israel att man betalar för att komma till Israel och arbeta för Israels existens.

Så om ni tycker detta låter spännande så kan ni besöka Sar-El.no som hjälper frivilliga från Norge, Sverige och Danmark. Jag funderar själv på att åka och arbeta som voluntär, tänkte arbeta 2 veckor och avsluta med lite semester. Det blir ett minne för livet, och vi visar att vi bryr oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar