fredag 23 januari 2009

Hamas begår krigsförbrytelse.

Irwin Cotler, juridikprofessor


Det har under de senaste veckornas intensiva hatkampanj mot Israel, både i Sverige och i andra länder, förekommit upprörda anklagelser mot Israel om påstådda krigsförbrytelser. Kännetecknande för alla dessa anklagelser är att de uttalats i ett hysteriskt tonfall, utan minsta önskan till en saklig och seriös belysning av det som händer och sker i Gazaområdet.
I en artikel går juridikprofessor­ Irwin Cotler, tidigare justitieminister i Kanada och verksam vid Montreals McGill University, igenom av de krigsförbrytelser som Hamas begår dagligen. Fram med papper och penna Aftonbladet, SVT text, Lars Ohly och S-kvinnor i Skåne med flera. Anteckna och lär, så slipper ni att av okunnighet ställa er på terrorismens sida i framtiden.
”Hamas begår minst sex brott mot internationell lag”, menar Irwin Cotler och ger exempel: ”För det första är det ett brott att välja civila som mål”, och han syftar då på de senaste åtta åren som Hamas har skjutit raketer mot samhällen i södra Israel. ”Ett annat brott begås när Hamas avger eld från ställningar i civila byggnader, vare sig det rör sig om ett bostadshus, en moské eller ett sjukhus, för att därigenom skydda sig mot israelisk eldgivning. Civila och civila områden är skyddade områden, och varje utnyttjande av dessa är i sig en krigsförbrytelse”.
Detta innebär att Hamas bär det fulla juridiska ansvaret för alla skador på civila personer och byggnader som orsakas av att man skjuter från dessa områden, menar Cotler. Han hänvisar till den fjärde Genevekonventionen och utslag i den internationella domstolen i Haag och de internationella domstolar som handlagt ärenden avseende Rwanda och det forna Jugoslavien.
”Att [som Hamas gjort vid flera tillfällen] använda en ambulans för att transportera kombattanter eller vapen, eller att förklä sig till läkare på ett sjukhus, eller att använda FN:s symboler och flagga, är också en krigsförbrytelse”, påpekar han och fortsätter:
”Ett fjärde brott, som man nästan inte talar om, är Hamas överträdelse av den fjärde Genevekonventionens förbud mot att uppmana till folkmord. Hamas politiska program är en stående uppmaning till folkmord [på judar]”.
Hamas femte brott är omfattningen av angreppen på civila. ”När man avsiktligt slår mot civila, inte en gång utan på ett systematiskt och omfattande vis, betraktas det som brott mot mänskligheten”. Cotler syftar här på att Hamas under åtta års tid avfyrat över 10 000 raketer mot israeliska städer och samhällen, uteslutande civila mål.
Till slut nämns rekrytering av barnsoldater. ”Dessvärre har det internationella samfundet bagatelliserat Hamas massförbrytelse mot internationell rätt”, avslutar professor Cotler.
En ytterligare krigsförbrytelse, som inte nämns, är Hamas' kidnappning av den israeliske värnpliktige Shalit för mer än två år sedan. Han hålls isolerad, utan tillgång till internationella humanitära organisationer och får inte någon mänsklig behandling av de barbariska fångvaktarna.

Men som vanligt så har media blundat för denna information och enbart lagt all skuld på Israel. Det är en av anledningarna till att det är så viktigt att berätta. Och det kommer från en säker källa, juridikprofessor Cotler har också tidigare varit justitieminister i Kanada.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar