tisdag 3 maj 2011

Förintelsens och hjältemodets minnesdag samt andra aktuella nyheter

Igårkväll  inleddes Förintelsens och hjältemodets minnesdag, som den kallas här i Israel. Internationellt uppmärksammas Förintelsedagen den 27 januari, det datum som Auschwitz befriades av den Röda Armén. I Israel har man istället valt att hedra Förintelsens offer den 27 dagen i månaden nisan, då upproret i Warszawagettot inleddes enligt den hebreiska kalendern. Betoningen ligger därmed inte enbart på judarna som offer: Det främsta exemplet på judiskt väpnat motstånd högtidlighålls samtidigt.


Varje år hålls en officiell minnesceremoni på Förintelsemuséet Yad Vashem i Jerusalem. I år talade som brukligt president Shimon Peres och premiärminister Binyamin Netanyahu, i vilka de betonade plikten att minnas, samt behovet av Staten Israel som garant för alla judars säkerhet. Sex Förintelseöverlevare delade med sig av sina berättelser innan de tände varsin fackla, en för varje miljon dödsoffer.

Klockan 10 i morse ljöd flygsirenen under två minuter i hela landet och all aktivitet upphörde: Bilar stannade och förarna klev ut, folk stannade mitt på gatan. På radion spelas bara lugn musik och radiopratarna talar dämpat.

Paul Widen, Jerusalem 2011-05-02


Mina egna ord och tankar:

Har tidigare skrivit om minnesdagen den 27 januari. I går så tände man bland annat ljus. Jag brukar besöka det judiska biblioteket flera gånger i månaden, där jag brukar låna filmer och musik. Har lånat ett flertal filmer och dokumentärer som handlar om förintelsen och vissa av dem har jag inte ens kunnat se, på grund av hur dåligt man mår när man ser vad nazisterna gjorde med vuxna och barn, bara för att de var judar.

Tänk Er hur personerna mår som upplevt detta, hur de mår när vissa grupper säger att det aldrig hänt, det går inte att beskriva med ord, men jag har träffat ett flertal personer som överlevt. Dessa personer reser runt i skolor för att berätta vad de upplevt, de besöker andra event där de berättar hur de levde och hur de överlevde. Varje möte har gjort mig stel och sorgsen och förstår hur viktigt det är att vi alldrig glömmer.

Peter, Stockholm


Nyheten att Usama bin Ladin dödats av amerikanska trupper i Pakistan just idag har gjort att stämningen i landet har varit mer uppsluppen än vad som annars är brukligt. Flera ledande politiker publicerade pressmeddelanden i vilka de gratulerade USA:s president Barack Obama. Även den Palestinska myndigheten kallade elimineringen av bin Ladin för ”bra för freden”. Tonen från terroristorganisationen Hamas var dock en annan: ”Vi fördömer dödandet av en arabisk helig krigare,” sa Hamasledaren Ismail Haniyeh under en presskonferens i Gaza. De diametralt skilda ståndpunkterna mellan den Palestinska myndigheten och Hamas skapar naturligtvis stora frågetecken beträffande det fredsavtal som de båda grupperna slöt i förra veckan och som officiellt ska skrivas under i Kairo senare denna vecka.

Paul Widen, Jerusalem 2011-05-02


Mina egna ord och tankar:

Palestinierna vill att omvärlden skall godkänna en palestinsk stat, samtidigt fördömer Hamas dödandet av en arabisk helig krigare, som de utrycker det. De har ju också,  precis som Paul skrev, slutit ett fredsavtal som de båda grupperna slöt i förra veckan och som officiellt ska skrivas under i Kairo senare denna vecka. Hamas fördömer, Palestinska myndigheterna säger att elemeneringen av Bin Laden är bra för freden.


Jag hoppas att alla dem som förlorat en syster, bror, mamma, pappa eller annan släkting kanske kan känna sig lite gladare, när ledaren för den organisation som pekats ut som skyldig till 9/11 nu har hittats och dödats. Men samtidigt måste vi vara på vår vakt, om en försvinner så kommer snart en annan att ta dennes plats.

Peter, Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar