måndag 18 april 2011

Nyhetssammanfattning innan Pesach


Igår förmiddags offentliggjordes namnen på två unga palestinier som misstänks för morden på fem personer i samma familj natten mellan den 11 och 12 mars. Hakim Maazan Niyad Awad, 17 år, och Amjad Muhammad Fawzi Awad, 19 år kunde gripas tack vare DNA-spår som lämnats på gärningsplatsen. De båda misstänkta har erkänt dådet, men ska inte ha uttryckt någon ånger. Namnen på ytterligare fem personer misstänkta för medhjälp och skyddande av brottsling offentliggjordes samtidigt. Flera av de misstänkta har kopplingar till terroristorganisationen PFLP.


Senare på eftermiddagen avled Daniel Viflic, 16 år gammal, som skadades svårt den 8 april när hans skolbuss träffades av en pansarbrytande missil. Gazabaserade terroristers raketbeskjutning av södra Israel har fortsatt, trots Hamas försök att få till stånd en vapenvila. I fredags slog två Katyusha-raketer ner i Ashdod. Inga människor kom till skada.

Ikväll infaller Pesach, den judiska påsken. I Bibeln står det att varje familj ska föra ett lamm till prästen, som ska slakta det och sedan stänka dess blod på altaret framför uppenbarelsetältet (sedermera Templet). Lammet ska sedan rostas över öppen eld och ätas innan midnatt. Denna ritual har dock inte utförts på närmare 2000 år, eftersom judarna fördrevs från Jerusalem efter Templets förstörelse år 70 enligt vår tideräkning. Några hundra år senare byggdes en muslimsk helgedom på den plats där Templet hade stått. I princip skulle dock denna ritual kunna utföras idag, trots att det inte finns ett Tempel, eftersom det sedan 1967 egentligen inte föreligger några juridiska hinder. Vissa praktiska hinder kvarstår (att bygga ett altare och sy prästernas kläder), men de är helt överkomliga. Varje år inför Pesach ansluter sig därför fler och fler människor till kravet att judar än en gång ska få gå upp på Tempelberget och utföra denna för dem så centrala ritual. Israels gränspolis, som har ansvaret för säkerheten på Tempelberget, menar sig dock inte kunna garantera säkerheten på platsen. Det anses allmänt att en dylik judisk grillfest på Tempelberget skulle utlösa ett tredje världskrig.

Ikväll kommer därför judiska familjer att samlas och fira påskmåltiden i sina hem, som sker i åminnelse av uttåget från Egypten och istället för offrandet av påskalammet på Tempelberget. Det kan vara värt att reflektera över denna kontrast, kontrasten mellan det som anses vara en vacker och meningsfull judisk ritual (påskmåltiden i hemmet), och den subversiva potential som faktiskt är sublimerad i ritualen (offrandet av påskalammet på Tempelberget).

Idag skulle för övrigt Dick Haas a fyllt 71 år. Hans judiska födelsedag var den 10 dagen i månaden nisan, som inföll i torsdags. Dick tyckte om att påpeka, med glimten i ögat, att denna dag, den 10 i månaden nisan, var den dag då man enligt Bibeln ska utse påskalammet.

Paul Widen, Jerusalem


Mina egna ord och tankar:

Först och främst så vill jag skriva några ord om en person som varit väldigt viktig, i arbetet att visa en mer rättvis bild av Israel. Dick skrev alltid ärliga nyheter, och ärlighet är väldigt viktigt, för att visa en rättvis bild av Israel och folket som bor där.

Det är också bra att de skyldiga till det brutala mordet på fem personer av en familj som bodde i en bosättning har gripits, som Paul skrev ovan (Hakim Maazan Niyad Awad, 17 år, och Amjad Muhammad Fawzi Awad, 19 år) så var de två unga. Det är väldigt svårt att förstå hur de båda killarna kunde göra något så fruktansvärt.

Tankarna finns hos anhöriga till Daniel Viflic, 16 år gammal, som skadades svårt den 8 april när hans skolbuss träffades av en pansarbrytande missil, som nu har avlidit av skadorna.
Man blir både arg och ledsen över att se hur militanta grupper fortsätter sina attacker mot civila israeler, medans Israel riktar sina attacker mot militanta grupper och mål.

Avslutningsvis så vill jag önska alla en trevlig Pesach, hoppas att ni alla får en trevlig Påsk.

Peter, Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar