måndag 4 april 2011

Domare Goldstone tar tillbaka påståenden i sin Israel-kritiska rapport

http://www.washingtonpost.com/opinions/reconsidering-the-goldstone-report-on-israel-and-war-crimes/2011/04/01/AFg111JC_story.html - 1 april 2011


I september 2009, lämnade FNs Fact-Finding Mission om Gazakonflikten (vintern 2008/09), ledd av Domare Richard Goldstone in sin rapport (Goldstone-rapporten) till Rådet för Mänskliga Rättigheter i Geneve. Rapporten påpekar att krigsbrott har begåtts av alla parter i Gazakonflikten. Rapporten har emellertid bara använts mot Israel och har legat till grund för en omfattande antiisraelisk politisk och rättslig kampanj på den internationella arenan.

I april 2011, publicerade Domare Goldstone en artikel i Washington Post som har stora konsekvenser – Reconsidering the Goldstone Report on Israel and War Crimes – (Omprövning av Goldstone-rapporten om Israel och krigsbrott). Rapporten beskriver hur händelser sedan den utgett har lett honom till att ändra sin analys av viktiga delar i originalrapporten.

Det som huvudsakligen framkommit, baserat på israeliska undersökningar, är att civila inte som princip avsiktligt varit mål och motbevisar därmed en av de mest avskyvärda anklagelserna i originalrapporten. Goldstone fortsätter med att anmärka att om de hade haft denna bevisningen då ”så hade det förmodligen påverkat det vi funnit om avsiktlighet och krigsbrott” från Israels sida.

Ytterligare en uppgift som man funnit gäller antalet civila Gazabor som dödats under operationen visavis antalet kombattanter. Goldstonerapporten förlitade sig på överdrivna och ensidiga uppgifter från palestinierna och fientligt inställda NGO-källor som rapporterade att de flesta av de som dött var civila. Nu har emellertid Goldstone kommit fram till att ”den israeliska militärens siffror har visat sig vara samma som Hamas siffror”, dvs majoriteten av de omkomna var i själva verket kombattanter.

Domare Golstone prisar också Israels beteende under operationen och bekräftar att Israel har använt ett stort antal källor för att undersöka anklagelserna om operativa misstag i Gaza och att Israel har infört ett flertal förändringar för att begränsa civila offer i stadsstrider.

Artikeln visar också på kontrasterna mellan Israels och Hamas beteende. Domare Goldstone finner t ex att Hamas begått och fortsätter att begå ”allvarliga krigsbrott” mot Israel när de skjuter raketer och granater mot civila mål i södra Israel. ”Att brotten som begås av Hamas är avsiktliga råder det inga tvivel om – raketerna riktas urskiljningslöst och med flit mot civila mål”.


Informations & PR avd ISRAELS AMBASSAD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar