lördag 26 mars 2011

Visste ni det här?

Det judiska samhället består av troende och icke-troende judar. Man kan säga att 20 % av israeliska judar strävar efter att fullfölja alla relligiösa föreskrifter, 60 % följer en kombination av lagarna såsom man själv tolkar dem och 20 % är icke-troende. Eftersom Israel är en judisk stat är Shabbat (Sabbaten, lördag) och alla judiska helgdagar nationella helgdagar och firas av hela den judiska befolkningen.

Israels arabiska samhälle består huvudsakligen av en arbetarklassektor i ett medelklassamhälle, en arabisktalande minoritet i en hebreisktalande majoritet. Arabiska invånare styr själva sina politiska och administrativa ärenden i sina kommuner och representerar arabiska intressen genom sina valda representanter i Knesset, Israels parlament.

Israel är en parlametarisk demokrati med en president som bara har ceremoniella plikter. Den sociala välfärden ger alla invånare rätt till A-kassa, pension, föräldrarpenning, barnbidrag och vid behov, sociala bidrag. Israel har en utveckald hälsovård för alla invånare. Tack vare hälsovårdens höga standard och moderna sjukhus är t ex barndödligheten låg, endats 5,3/1000 och livslängden är 83 år för kvinnor och 79,1 för män (högre än i Sverige) - på 10:e plats i världen.

Den obligatoriska skolplikten är från 5-16 år även om de flesta studenter går 12 år i skolan. Israel har ett av de högsta antalet studenter som avslutar universitetstudier i förhållande till befolkningen och israeliska universitet finns bland europeiska topp 100.

60 år av innovation och anpassning av militära applikationer för civilt ändamål har dessutom resulterat i flera världskända IT-företag. IP-telefoni, teknologin för AOL Instant Messenger ICQ, Firewall-1, värdens första Internet-säkerhetssystem och M-systems USB-minne för att bara nämna några, från Israel.

Israel har ett behov av att skapa en varierad och modern säkerhetsindustri vilket har lett till att fler än 40 flygplatser i USA säkerhetsskyddas med israelisk kunskap och utrusning samt att många internationella flygbolag har uppgraderat sin säkerhet baserad på undersökningar och rapporter från Israeliska experter

I Israel fokuserar man just nu mycket på miljöteknik. Landet har gott om solljus men lider av vattenbrist och arbetar därför ständigt med att utveckla alternativa teknologier som kan ge energi från solen och andra förnybara energikällor, t. ex vind och biomassa. I dagsläget finns det ca 320 företag verksamma inom miljöteknik, framförallt inom vattenrening och solenergi. Av dessa företag arbetar 220 inom vattenindustrin och under de senaste två åren har över 300 miljoner dollar invensterats i miljöteknik. som exempel kan man visa på att Israel är ett av de länder i världen med minst vatten som naturresurs men som ändå är det land i världen som återanvänder mest vatten i hela världen (75 %). Israel är även värdsledande inom teknologier inom avsaltning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar