fredag 4 mars 2011

The last days är en väldigt sorglig och gripande film där fem överlevande berättar om sina fruktansvärda minnen från förintelsen. Jag kan rekomendera Er att se denna film.

Försökte se filmen som jag lånat från det judiska biblioteket i Stockholm. Det var väldigt jobbigt och jag valde att blunda eller titta bort ett flertal gånger. Man får se bilder och filmklipp som verkligen berör.

Jag har själv träffat tre överlevande, samt lyssnat och läst ett flertal böcker där överlevande berättat om sina sorgliga, gripande och fruktansvärda berättelser från förintelsen. Stefan skriver i texten att han känner ilska, sorg och hat men även stolthet och beundran över de överlevande och deras otroliga mod och styrka att klara sig igenom något så fruktansvärt som det som beskrivs i filmen. Och jag håller verkligen med honom om det, även fast det är väldigt sorgligt att se och höra de överlevande berätta så är det viktigt att se filmen, personligen så tycker jag att man borde visa denna film i svenska skolor.

Peter, Israel4u.se

Denna text är skriven av Stefan Pedersen/dvdforum.nu
http://www.dvdforum.nu/recension/last_days_the/4400449972

”I saw trucks coming…And heard screams from the trucks. I saw two children fall out of a truck. The truck stopped…and one SS man came out from the front….. he picked up the children like that….and he banged them against the truck…. the blood came running down. And he threw them into the truck… and thats when I stopped talking to God.”

Dessa fruktansvärda ord yttras av Irene Zisblatt, en av de fem överlevande ungrare från förintelsen vi får följa i den här mycket gripande dokumentären. Med tårarna rinnande ned för kinderna berättar hon de mest avskyvärda saker man kan tänka sig. Hur hon som tonåring berövades sin frihet och tillsammans med sin familj bryskt fördes iväg från Ungern till Polen och koncentrationslägret Auschwitz. Hur hon för allra sista gången såg sina föräldrar och sin tvååriga bror när de separerades efter framkomsten till lägret och delades upp i två led där det ena ledet betydde hårt arbete och det andra betydde omedelbar död genom gasning. De övriga fyra är en konstnär, en kongressledamot , en affärsman och en lärarinna som alla återvänder från USA till sina hemtrakter, ghetton och de läger de befann sig i under andra världskrigets slutskede då Hitler beslöt sig för att deportera Ungerns judar till Dachau, Bergen-Belsen och Auschwitz-Birkenau.

Dokumentären är producerad av Steven Spielberg och ges ut i samarbete med SHOAH Foundation, en organisation han startade 1994 efter det att han slutfört arbetet med filmen Schindlers List. Ordet shoah är hebreiska för förintelse och organisationen har som mål att bevara så många av de överlevandes ögonvittnesskildringar som möjligt. Filmen vann Oscar 1998 i klassen för bästa dokumentär och är otroligt välgjord. Den inleds med en presentation av Spielberg där han bland annat berättar om organisationen och hur han anser att arbetet med SHOAH är det viktigaste han åtagit sig i sitt liv.

Att i ord uttrycka de känslor som väller över en när man ser The Last Days är så gott som omöjligt. Man känner ilska, sorg och hat men även stolthet och beundran över de överlevande och deras otroliga mod och styrka att klara sig igenom något så fruktansvärt som det som beskrivs här. Hela tiden frågar man sig varför och hur det kunde vara möjligt för en person att genomföra allt detta i ett civiliserat land som Tyskland. Trots att Hitler visste att kriget var förlorat fortsatte han oförtrutet sina försök att utplåna ett helt folk ända in i det sista. När man hör en man berätta om hur han tvingades gasa ihjäl sina närmaste och käraste vänner och bad dem ställa sig så nära utsläppet som möjligt för att gasen skulle döda dem fortare har man svårt att hålla tillbaka tårarna. Bilderna av hur de befriade såg ut när amerikanerna så småningom kom till undsättning får det att vända sig i magen på mig. Unga människor som tidigare varit vackra och starka hade på kort tid förvandlats till benrangel och såg mycket, mycket äldre ut än vad de egentligen var.

Även om jag anser mig vara väl informerad om alla de hemskheter som skedde i nazismens namn under andra världskriget är en dokumentär som den här mycket välkommen. Det här är ju inte något man tänker på varje dag, men som samhället ser ut idag med ökad rasism och främlingsfientlighet är The Last Days ett oerhört viktigt verktyg i kampen mot Nazismen. Att höra de människor som utsattes för detta, redogöra för sina upplevelser är den absolut effektivaste utbildning som finns. Därför är också SHOAHs arbete så viktigt. Hittills har de lyckats samla över 50.000 överlevandes berättelser och detta har man bevarat för eftervärlden att ta del av. I filmen finns också en del bilder som aldrig tidigare visats, bland annat från befrielsen där vi får se hur några judar tar en våldsam hämnd på ett par av sina förtryckare. Ett intressant möte mellan en tysk läkare som utförde försök på människor i Auschwitz och en överlevande från samma läger visas också. Det visar sig att den överlevande lärarinnans syster dog till följd av de experiment hon utsattes för av läkaren och det är svårt att förstå att René, som hon heter, klarar av att befinna sig i samma rum som sin systers mördare.

Bild-och ljudkvaliteten är ju som ni förstår inget man ens skänker en tanke under filmens gång. Men när jag samlat mig och satte mig ner för att författa den här recensionen tryckte jag på nytt igång filmen och såg att kvaliteten var väldigt bra även på det lite äldre arkivmaterialet. Filmen är professionellt gjord och inspelad med 35mm film och visas i originalformatet 1,85:1 som dock ej är anamorfisk. Även en full frame version finns att tillgå. Ljudet är i stereo och det är aldrig några problem att höra vad som sägs även om ett tips är att slå på den engelska textningen för ibland kan det vara en aning svårt att förstå. Det finns också en del extramaterial som till exempel bortklippta scener, en trailer, en bakom-kameran dokumentär och en mängd foto, både på de överlevande och deras familjer och foto tagna under inspelningen. Som tidigare nämnts inleds filmen med en introduktion av Steven Spielberg.

Denna text är skriven av Stefan Pedersen/dvdforum.nu
http://www.dvdforum.nu/recension/last_days_the/4400449972

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar