onsdag 23 mars 2011

1 död, 39 skadade i dagens bombdåd - Nyheter från Israel, på svenska.

En 56-årig kvinna dödades och 39 människor skadades, varav 3 svårt, i eftermiddagens bombattack i Jerusalem. Bomben, som bestod av uppskattningsvis 2 kg sprängämnen packade med skruvar och bultar för maximal skadeverkan, hade placerats i en väska intill en busshållplats och exploderade när stadsbuss nr 74 körde förbi.

Strax efter bombattacken ryktades det om skottlossning vid infarten till Jerusalem, men detta dementerades snart av poliskällor. Vägspärrar sattes dock snabbt upp som ett led i försöken att gripa de ansvariga för dådet. Vittnen säger sig kunna identifiera personen som lämnade väskan med bomben intill busshållplatsen, men ännu har inga misstänkta anhållits.

Precis som morgonens raketattacker mot Ashkelon och Be’er Sheva motiverades eftermiddagens bombattack i Jerusalem förmodligen av den pågående maktkampen i det palestinska samhället. Som väntat fördömdes attacken av den Palestinska myndigheten, medan terroristorganisationen Hamas hyllade den som heroisk. Hamas och den Palestinska myndigheten har dock tagit konkreta steg mot en försoning den senaste tiden, och den Palestinska myndighetens styrelseordförande Mahmoud Abbas har bjudits in till Gaza för samtal med hamasledaren Ismail Haniyeh. Dagens attack kommer att lägga besöksplanerna på is. Därmed försvåras försoningsarbetet mellan de båda parterna, som ju legat i öppen strid med varandra sedan sommaren 2007. De aktörer i regionen som motsätter sig en försoning mellan Hamas och den Palestinska myndigheten, dvs. Iran och Syrien, kan därmed tillfälligt andas ut.

Paul Widen, Jerusalem


Mina egna ord och tankar:

När jag besökte Israel första gången var det vanligt med attacker men ändå så märkte man ingenting när man bodde och arbetade där. Att det återigen sker attacker i Jerusalem är väldigt sorgligt, men det hindrar inte mig från att resa dit i maj. Jag hoppas att polis och militär snart griper de skyldiga.

Det har varit lugnt i Jerusalem under många år och hoppas att det förblir lugnt, så att det inte blir fler attacker och fler människor som skadas eller dödas av vissa personer och gruppers meninglösa våld mot civila. Israel riktar sina attacker mot militanta grupper och militanta mål. Medans militanta grupper försöker skada och döda så många civila som möjligt, dessa grupper bryr sig inte om de dödar barn eller vuxna. Om Israel skadar eller dödar civila så beklagas detta alltid, till skillnad från Hamas som hyllar och firar om civila israeler dör.

Peter, Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar