måndag 2 februari 2009

En längre vapenvila kan vara nära.


Tidigare i dag kom det rapporter om att Hamas gått med på 1 års vapenvila med Israel, vapenvilan skulle börja den 5 Februari. Och enligt samma rapport så skulle också Hamas låta styrkor ur Fatah-PLO bevaka gränsen mellan Gaza och Egypten. Hamas och PLO:s ledare väntades till Egypten för ett avtal före tisdagen skrev Dick Haas i sitt nyhetsbrev. Och uppgifterna om vapenvilan kom i från den arabiska TV-stationen al Arabiya.

Den Egyptiska armén tänker börja övervaka gränsen mot Gaza med kameror och andra teknologiska hjälpmdel, detta för att lokalisera de många oupptäckta tunnlar som Hamas använder för att bland annat smuggla in vapen i Gazaremsan.

Vi får vänta och se vad som händer, men jag hoppas verkligen att uppgifterna stämmer, det vore ett stort framsteg i den nuvarande konflikten. Samtidigt så fortsätter Hamas och andra militanta grupper med sina raket angrepp mot civila Israeler.

En Israelisk spaningspatrull blev beskjuten nära Kissufim och minst tre raketer avfyrades in i Israel från Gaza, men de åstadkom inga skador.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar