onsdag 11 februari 2009

Tzipi Livni eller Benjamin Netanjahu?

Det är inte helt klart vem som blir den 18:e att leda Israel, man väntar fortfarande på soldatrösterna.
Både Kadimas Tzipi Livni och Likuds Benjamin Netanjahu gjorde sent natten till onsdagen anspråk på att bilda nästa regeringskoalition i Israel. Men enligt alla experter har "Bibi" Netanjahu bäst chanser att tråckla ihop en bred och säker koalition. Högern får allt som allt ca 65 mandat i Israels 18:e riksdag, medan centern ledd av Kadima och vänstern får tio mandat mindre - eller 55 mandat av de i allt 120 mandaten i Knesset. När 98 procent av rösterna hade Kadima 28 mandat, Likud 27, Israel Beiteino 15, och socialdemokraterna 13 mandat. På tio har sossarnas mandatantal halverats. Den nuvarande partiledaren, försvarsminister Ehud Barak, fick 26 mandat 1999, men nu bara 13. Barak erkände att man gjort misstag och det står klart att många sossar gick över till Kadima i ett försök att förhindra att högern bildar nästa styre.

Det skriver bland annat Dick Haas i sitt nyhetsbrev, för att läsa hela nyhetsbrevet så kan ni besöka hans hemsida där man kan läsa allt om det Israeliska valet.

Man kan också läsa att mycket hänger nu på vem av de två som först får förtroendet att bilda nästa koalition. Det bestämmer statschefen. Han lär inte inleda konsultationerna om vem som ska leda Israel i framtiden förrän nästa vecka. Då är alla rösterna räknade, även soldatrösterna, som först ligger klara imorgon torsdag. Man kan inte utesluta att Likud får ett mandat till via dem. Om Kadima och Likud bägge får i allt 27 eller 28 mandat var, är det givet att Netanjahu bör få första chansen att bilda nästa regering. Han har störst chanser att lyckas skriver Dick Haas på sin hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar