fredag 13 januari 2012

Enligt Abbas så hotar palestinierna med att återigen avsluta samtalen med Israel, har vi inte varit med om det här tidigare?

Återigen så hotar palestinierna med att avsluta samtalen med Israel och att lämna förhandlings bordet, Abbas har sagt under sin Europa resa att han och PA kommer att avsluta samtalen med Israel. Det kan vara svårt att få fram sin vilja, speciellt när man kommer med påståenden istället för historiska fakta. 

PA:s beteende kan jämföras med en vild diskution i sandlådan, där det ena barnet väljer att gå hem eftersom han inte får sin vilja igenom. Han ville ha hela sandlådan för sig själv, även fast de andra barnen var där långt innan han kom dit. Men de andra barnen sa till honom att han kunde få en del av sandlådan för sig själv, men han vägrade lyssna och gick hem.

Men nu är det inte barn, utan vuxna människor som skall göra framtiden säker för respektive barn, så att de kan växa upp i förståelse och inte minst som vänligt sinnade grannar. Men så länge PA väljer att inte samarbete med Israel och inte erkänna Israels rätt till existens, lär det dröja innan det blir ett slut på konflikten.

Som jag skrivit i tidigare inlägg så har Israel gjort väldigt mycket, och fortfarande gör det mycket för att nå en slutlig fred med sina grannar. Bland annat så lämnade Israel Gaza, alla människor med judisk tro, alla sk bosättningar och till och med de begravda tog Israel med sig från Gaza.

Och vi vet ju alla vad som hände därefter, Hamas slängde ut Fatah, dödade dem för att sedan ta över styrandet på Gaza. Om ni inte visste det så styr Hamas områdena i Gaza, medans Abbas styr områdena på Västbanken. Och militanta palestinier har skickat tusen och åter tusentals raketer mot civila mål i Israel.

Jag ska berätta om en händelse som gjorde mig väldigt ledsen och även arg. Förra året så attackerades en skolbus av palestinska terrorister som kommit över gränsen via Egypten och in i södra Israel. Att de försökte döda civila israeler var illa nog, men när det kom uppgifter om att terroristerna använt pansarbrytande missiler som var laserstyrda och att de skjutit mot en gulfärgad skolbuss så var det svårt att hålla tillbaka sina känslor.

Många tyckte det var fel av Israel att stoppa Ship to Gaza. Men det har visat sig, precis som jag sagt hela tiden, att Israel inte gjorde något fel när de försökte stoppa fartygen. De fick chansen att föra in mediciner och mat via landsvägen, men de vägrade samarbete. Det visade sig att det inte fanns några mediciner och inte några stora mängder mat heller ombord på båtarna. Båtarna var lastade med människor som ville, enligt dem själva bryta blockaden och visa sitt stöd för de palestinier som bor i fängelset Gaza. I tidigare inlägg så har ni kunnat se bilder från Gaza, och ni kan se tydligt att det inte är ett fängelse.

Fartyg har försökt att smuggla vapen till Hamas. Flera gånger har Israel stoppat fartyg som försökt att föra in avancerade vapen till Gaza. Förra året stoppades ett fartyg som innehöll tusentals med vapen och raketer, missiler med mera. Ingen mat fanns ombord, och inga mediciner fanns ombord och många fartyg har försökt att smuggla in vapen, inte mat, inte mediciner, inte bygg matreal utan bara vapen har de försökt att smuggla in. Och det är till Hamas som hotar Israel med utplåning varje dag, och ändå undrar ni varför Israel måste vara försiktiga med vad som förs in i Gaza och de palestinska områdena.

List of Smuggling Attempts By Sea to Hamas, Hezbollah, Other Terrorist Organizations. Här har ni orsaken till att Israel måste vara försiktiga och kontrollera fartyg med slutdestination Gaza (Lista och bilder på tidigare försök med att smuggla vapen till Gaza).

Varje vecka så passerar hundratals med lastbilar gränsen mellan Israel och de palestinska områdena. Och det betyder att människorna i Gaza har mat, mediciner, bygg matreal och mycket annat som de kan tänkas behöva. Så vilken blockad försöker Ship to Gaza och andra bryta? Självklart så måste Israel vara försiktiga med vad som passerar gränsen, så att inte fler vapen och missiler kommer i händerna på Hamas som inte tvekar att använda vapen, som jag skrev tidigare så tvekar de inte ens att döda barn som åker i en gulfärgad skolbuss.

Israel har öppnat många vägspärrar som gör det lättare för palestinierna att åka in och ut. Jag kan inte svara för alla vägspärrar men jag vet att flera vägspärrar bevakas av PA på Västbanken. Som jag skrev tidigare så fick över 180 000 palestinier vård på Israeliska sjukhus 2010.

Jag ska berätta om en händelse som utspelade sig i Jordanien för något år sedan. En palestinsk pappa kom till ett sjukhus eftersom hans son var i desperat behov av vård, annars skulle den lilla pojken inte klara sig. När de kom till sjukhuset så fick de till svar att den lilla sjuka pojken inte skulle få någon vård, OM INTE pappan kunde betala flera tusen dollar. Och eftersom pappan inte hade några pengar så fick de lämna sjukhuset utan vård, det hela slutade med att den lilla sjuka pojken avled på parkeringen utanför sjukhuset. Palestinierna har inga rättigheter i Jordanien, Libanon och i många andra arabiska länder, men det enda judiska landet hjälper ett folk som vill utplåna dem som folk och från kartan.

Peter, 2012-01-13 , Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar