tisdag 24 januari 2012

Hur mycket mat och mediciner fanns ombord på Ship to Gaza? Mina egna ord och tankar angående Ship to Gaza!

Botkyrka kommun skall se över möjligheten att skicka material och annat till palestinierna i Gaza och Jimmy Baker (M), kommunalråd i Botkyrka, skriver att den svenska regeringen, men även EU, verkar för att isoleringen av Gaza skall hävas. Jimmy, vilken isolering syftar du på? Israel öppnar vägspärrar (fler skulle öppnas om hotet och terrorn mot civila israeler upphöde). Tusentals med ton av mat, mediciner, byggmaterial och annat passerar gränsen mellan Israel och Gaza varje vecka, utöver det som transporteras via Egypten.

Om det är brist på något i Gaza, så är det respekt för medmänniskor och yttrandefrihet.

Jag läste också att Jimmy Baker hävdar att det inte handlar om att stödja terrorister, utan att hjälpa nödlidande som barn och sjuka. Jimmy Baker verkar inte veta att ca 180 000 palestinier fick vård på israeliska sjukhus 2010, där de vårdas, sida vid sida med judiska patienter. Man har kunnat se bilder (Jag har publicerat bilder från Gaza på min blogg tidigare) på nya köpcentrum , lyxhotell, fina gröna parker och långa fina stränder, butiker fyllda av färsk frukt och bröd, men de bilderna har t.ex. inte Aftonbladet och andra visat oss.

Baker fortsätter med att "Det handlar inte om att stödja terrorister, utan att hjälpa nödlidande som barn eller sjuka. Det handlar inte om att, som bl.a. FP antyder, att en gammal skolbänk blir till ett vapen i händerna på Hamas. Det handlar inte om att huruvida Hamas är en terrororganisation eller en demokratiskt vald aktör som den andra sidan inte vill acceptera." Demokratiskt vald aktör som den andra sidan inte vill acceptera? Återigen visar Jimmy Baker hur lite han vet om läget i Gaza. Har han helt missat att det är Hamas som hotar Israel och judar med utplåning varje dag? Har han helt missat hur barnen i Gaza får lära sig att hata judar? Har han helt missat att det är Hamas och PA som vägrar förhandla med Israel? Israel släppte ut över 1000 palestinska fångar (varav många hade dödat och skadat civila israeler) i utbyte mot en enda judisk soldat (Gilad Shalit).

Det handlar om att visa empati med människorna på Gaza-remsan, det handlar om att i, en sann humanitär anda, hjälpa de som har det mycket sämre ställt än vi själva, skriver Baker. Så han tycker alltså att vi ska hjälpa palestinierna i Gaza (som har mat, mediciner och som har butikerna fyllda med mat och bröd) istället för att hjälpa flickorna i Indien, svältande barn i Afrika och övriga människor som verkligen behöver hjälp? Självklart ska man hjälpa andra som behöver vår hjälp, men ska våra skattepengar användas till att försöka bryta en blockad? Där människorna har mat och mediciner, ELLER ska man hjälpa fattiga och utsatta i bland annat Afrika och Indien som inte har något?

Jag har några frågor till Jimmy och andra som är för Ship to Gaza: Hur mycket mediciner och mat fanns ombord på de fartyg som hittills har försökt bryta sjöblockaden? Vägrade Israel släppa in det som fanns ombord på fartygen, eller var det inte så att IDF erbjöd dem att föra in det mesta som fanns ombord efter att de hade sökt igenom lasten? Tidigare så har fartyg försökt att föra in vapen till Gaza och därför måste IDF vara försiktiga, speciellt när Hamas hotar med att utplåna alla israeler och radera Israel från kartan varje dag.

Avslutningsvis så kan jag även tillägga att det internationella samfundet är emot Ship to Gaza och EU:s utrikeschef Cathrine Ashton sade förra året att "I also want to say that I do not consider a flotilla to be the right response to the humanitarian situation in Gaza."


Peter, 2012-01-23, Stockholm

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar