måndag 9 januari 2012

Ni har säkert hört talas om säkerhetsstängslet mellan Israel och de palestinska områdena, men vad är sant och vad är falskt? Här förklarar jag varför det byggdes och varför det fortfarande behövs!


Mina egna ord och tankar: Man får ofta frågan, vad tycker du om "muren" mellan Israel och Västbanken? Till att börja med så är det endast en liten del som är en mur, resten är stängsel (jag berättar mer om säkerhetsstängslet längre ner i stycket). Israel beslöt att bygga en skyddsbarriär mellan Israel och Västbanken, Israel gjorde inte det för att stänga inne palestinierna utan den byggdes för att skydda medborgarna mot raket attacker och självmordsbombare som hade dödat och skadat många israeler, både vuxna och barn. Anledningen till att en del är mur beror på att det var många raketattacker från just det området (Tulkarem och Kalkilya).


Jag har pratat med både araber och människor med judisk tro, och väldigt många har berättat att det är bra att denna barriär byggts. Antalet självmordsbombare har minskat och många som kände sig otrygga tidigare känner sig tryggare nu. Till er som påstår att skyddsbarriären byggts enbart för att stänga inne människor har jag en fråga: Om den byggts enbart för att stänga inne palestinier, varför bor det då mer än en miljon icke-judar väster om stängslet och mer än 200 000 människor med judisk tro på andra sidan stängslet? Man kan inte jämföra skyddsbarriären med berlin muren eller säga att det är en apartheid mur.


Man måste förstå att det finns en anledning till varför det behövs en skyddsbarriär mellan Israel och de palestinska områdena (Gaza och Västbanken), och det beror på att Israel måste skydda sina medborgare mot militanta gruppers terror. Israel lägger en stor del av sin årliga budget på säkerhet, de har bland annat utvecklat ett robotförsvar.


Fakta om Israels skyddsbarriär/säkerhetsstängsel del 1:

Likt alla länder har Israel rätt till att försvara sig. Säkerhetsstängslet fungerar som en barriär mot terrorism. Hade det inte funnits palestinsk terrorism skulle Israel inte behöva ett stängsel. Det är ett stängsel och inte en mur. Endast ett fåtal procent består av cement (8km av de redan färdigbyggda 140 km). Anledningen till att denna sträcka är byggt av cement är att förhindra beskjutning från Tulkarem och Kalkilya.


Det enda rättesnöret för stängslets läge är säkerhet. Ingen privat mark har konfiskerats, den mark som tillfälligt har anskaffats har skett i utbyte mot ersättning och med möjligheten för dess ägare att överklaga till Israels Högsta domstol. Talrika passager har upprättats för att minimera stängslets påverkan på den palestinska tillvaron. Till skillnad från Berlinmuren som avsåg att stänga människor inne, avser detta stängsel att stänga terrorister ute. Angående "apartheid", så lever mer än en miljon icke-judar väster om stängslet och mer än 200 000 människor med judisk tro bor på andra sidan stängslet.


Den palestinsk-israeliska konflikten är inte alls som situationen var i Sydafrika och Israels säkerhetsstängsel har inget att göra med ras-separation, utan med behovet att förhindra terrorism. Palestinierna är inte israeliska medborgare. Men israeliska araber är medborgare och de har samma jämlika rättigheter under israelisk lag.


Mina egna ord och tankar: 1997 arbetade jag på en kibbutz i norra Israel (kibbutz Dalia), vi besökte gränsen mellan Israel och Västbanken, det enda som skilde Israel och Västbanken var en guldragen linje. På den tiden var det väldigt vanligt med självmordsbombare och attacker mot civila, det har nästan helt upphört efter att skyddsbarriären byggdes. När jag besökte Israel för några år sedan så var det israeliska soldater som vaktade gränsen, förra året när jag skulle åka till Jeriko så var det palestinska vakter som vaktade gränsen. Fler gränsposter är öppna och ännu fler skulle kunna vara det om det inte funnits något hot mot människorna i Israel.


Gränsposterna mellan Gaza och Israel hade säkert varit öppna om det inte funnits något terror hot mot Israel, men tyvärr så hotas södra Israel varje dag av raket attacker från Gaza. Även fast självmordsbombarna blivit färre, så fortsätter det regna raketer över södra Israel, skjutna från de palestinska områdena (Gaza).


Här om dagen så diskuterade vi detta (säkerhetsstängslet) på arbetet, en arbetskamrat sa att Gaza är som ett fängelse utan tak, eftersom han påstod att Israel bestämmer vem och vilka som får åka in och ut. Jag berättade då att Gaza har en hög tillväxt, det byggs köpcentrum, lyxhotell och Gaza är känt för sina fina stränder (Jag har publicerat bilder från Gaza på min blogg tidigare).


Mahmoud Zahar bekräftade att: there is no Israeli occupation of Gaza, according to a report published by Ma’an, a Bethlehem- based Palestinian news agency. Så det borde väl duga som bevis på att Gaza inte är ockuperat av Israel?


Fakta om Israels skyddsbarriär/säkerhetsstängsel del 2:


Efter många självmordsattacker och dagliga terrorattacker mot civila i Israel tog Israels regering beslutet att bygga ett säkerhetsstängsel som är en kombination av stängsel och mur (muren är 8km av de redan färdigbyggda 140 km). Den började byggas efter att närmare 1000 israeler hade mördats i palestinska terrorattacker. Säkerhetsstängslet anses av den stora majoriteten i Israel som nödvändig för deras säkerhet.


Ett säkerhetsstängsel är i sig inget märkvärdigt. Många länder runtom i världen har stängsel för att skydda och markera sina gränser och Israel har det emot sina grannländer Libanon, Syrien och Jordanien. Sedan säkerhetsstängslet byggts mot Gaza så har inte en enda självmordsbombare lyckats infiltrera Israel från Gaza.
Förenta Nationerna har kritiserat Israel för säkerhetsstängslet men ironiskt nog så har FN nu själva planer på ett säkerhetsstängsel runt FN-högkvarteret i New York.
Ett säkerhetsstängsel är dyrt att bygga och den redan hårt pressade israeliska ekonomin blev än tyngre med bygget av den. Men det fanns inga alternativ – de ständiga palestinska terrorattackerna mot civila israeler måste få ett slut och alternativen var starkt begränsade.


Det palestinska ledarskapet lovade i Oslo-avtalen och Vägkartan för Fred att neutralisera terrornätverken och konfiskera illegala vapen. Efter 10 år av förhandlingar med ökande antal israeliska offer för den palestinska terrorn blev det tydligt att det palestinska ledarskapet hade gjort ett strategiskt val med användande av terror för att försöka nå sina mål. Israel i sin tur började ta fram planer på hur man kan skydda den civila israeliska befolkningen och resultatet blev säkerhetsstängslet som har skonat många israeliska liv från den palestinska terrorn. Dåvarande försvarsminister Benjamin Ben-Eliezer sa “Vi är förpliktade att bygga en barriär som kan reducera infiltrationen av manliga såsom kvinnliga självmordsbombare”.


Innan konstruktionen av stängslet kunde en terrorist helt enkelt promenera från Västbanken till Israel - inga barriärer existerade. Den första fasen av bygget av stängslet startades därför i områden där ca 75% av terroristerna hade kommit ifrån.


Under 34 månader, från början av september 2000 till slutet av juli 2003, utförde terrorister från Västbanken 73 attacker med 293 mördade israeler och 1950 skadade – inget säkerhetsstängsel hade uppförts. I augusti 2003 började stängslet byggas och mellan augusti 2003 och juni 2004 hade enbart tre terrorattacker kunnat genomföras. Sedan konstruktionen av säkerhetsstängslet har antalet terrorattacker minskat med mer än 90% och antalet mördade och skadade israeler har minskat med mer än 70% respektive 85%.
Till och med palestinska terrorister säger att stängslet är ett hinder. Den 11:e november 2006 säger exempelvis en Jihad-islamist via Al-Manar TV att “det finns ett separationsstängsel, som är ett hinder för motståndet, och hade stängslet inte funnits hade situationen varit helt och hållet annorlunda”.


Till sist, 2002 - ett år innan säkerhetsstängslet började byggas hade 457 israeler blivit mördade medan 2009 hade antalet mördade minskat till 8!


Den här informationen (fakta om Israels skyddsbarriär/säkerhetsstängsel del 2) har jag hämtat från stoppabojkott hemsida.


När jag skrev min artikel om säkerhetsstängslet så ville jag blanda fakta med mina egna upplevelser och erfarenheter. Jag har varit i Israel flera gånger, har besökt Västbanken fyra gånger och hade gärna besökt Gaza om det hade varit säkert att resa dit.


Peter, 2012-01-09, Stockholm

1 kommentar:

  1. Varför lyfts aldrig detta fram?
    Har en känsla av att snudd på samtliga svenskar inte ha fått reda på dessa fakta. Pågår det en medveten desinformation från medier och politiker, eller vad är haken?
    Tack hur som helst till en bra sammanfattning. Jag ska ta den med mig och sprida informationen till de jag känner.
    //M.

    SvaraRadera