torsdag 26 januari 2012

Israels ambassadör i FN, Ron Prosor, talar till Säkerhetsrådet om situationen i Mellanöstern

Den israeliska ambassaden har översatt en del av talet: När vi samlas här ringer en väckarklocka. Aldrig tidigare har det varit så uppenbart att Iran tillverkar kärnvapen. Detta är det största hotet mot säkerheten i hela världen. Det är dags att agera nu. Imorgon är det för sent. Insatserna är för höga. Priset för att inte agera är för högt.

Den senaste IAEA-rapporten bevisade utom alla tvivel att Iran har ett kärnvapenprogram som fortskrider snabbt. Iran förklarade nyligen att man har för avsikt att snart anrika uran till en 20%-nivå vid deras kärnkraftsanläggning i Qom. Det finns inget rimligt civilt berättigande för detta. Det strider klart mot ett antal resolutioner som antagits i detta råd – och kommer att göra att Iran kommer betydligt närmare en produktion av högt anrikat uran.

Vi samlas här idag, ett år efter att turbulensen startat i Mellanöstern. Stora utmaningar skymtar i horisonten. Människor kräver värdighet och frihet efter generationer av förtryck. Extremismen hotar känsliga samhällen. Mänskliga rättigheter ignoreras fortfarande. Oro har skakat de politiska grunderna från Gibraltars sund till Persiska viken, till Kaspiska havet.
Och vilken fråga är det som Säkerhetsrådet har ansett vara den viktigaste under denna månads debatt om Mellanöstern? Vilken överraskning……statusen för kommunal uppbyggnad på Västbanken.

Israeliska bosättningar har diskuterats i denna sal otaliga gånger – med den tid som detta råd ägnar åt en debatt om de grundläggande förändringarna som Mellanöstern står inför är få. Under de senaste två månadernas briefings, har knappast en tum av Jerusalem eller Västbanken utelämnats och undersökts. Men när människor dödas, förtrycks och dagligen torteras, i Mellanösterns länder, nämns detta inte alls.

En lösning av den israelisk-palestinska konflikten är viktig så att israeler och palestinier kan leva ett fredligt, tryggt och välmående liv. Hur många gånger har medlemmar i Säkerhetsrådet inte sagt att: om man löser den israelisk-palestinska konflikten som är en central konflikt i Mellanöstern så löser man alla andra konflikter i regionen.

Om ni vill läsa hela talet (engelska) så har ni två alternativ, antingen kan ni Hämta PDF (249,8 kB) eller Hämta som zip.

Israels Ambassad, 2012-12-26,  Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar