måndag 29 augusti 2011

Senaste nytt från Israel


Den kapade taxibilen (foto: www.bhol.co.il)
Natten mellan söndagen och måndagen utsattes nattklubben Haoman 17 i Tel Aviv för ett terroristattentat. En 20-årig palestinsk man från staden Nablus på Västbanken knivhögg först en taxichaufför, varpå han kapade taxibilen och körde mot nattklubben Haoman, där över 1000 gymnasieungdomar hade samlas för att fira sista dagen av sommarlovet. I preventivt syfte hade polisen upprättat en vägspärr strax intill nattklubben, något som i princip alltid görs i Israel vid även ganska små evenemang. Terroristen körde rätt in i vägspärren, hoppade ut ur taxibilen och började knivhugga folk runt omkring sig medan han skrek ”Allahu akbar” (arabiska för ”Gud är stor”). Polismännen på plats lyckades brotta ner honom ganska omgående, men åtta människor skadades i attacken, varav tre allvarligt.

Terroristen som utförde attacken tycks ha drabbats av vad som har kommit att kallas för plötsligt jihad-syndrom. En väl utförd terroristattack kräver naturligtvis kunskap, planering och tålamod. Stora resurser måste investeras och tid måste avsättas. Nattens attack ser å andra sidan ut att ha varit ett tämligen oplanerat våldsutbrott. Med lite tur kan även en sådan terrorist orsaka stor skada, men med den höga vaksamhet och beredskap som råder i Israel oskadliggörs förrövarna oftast väldigt snabbt, så även inatt.

Större terroristattacker hamnar ofta på den israeliska underrättelsetjänstens radar redan under planeringsstadiet. På Västbanken utför IDF arresteringsräder nästan varje natt, ofta i koordination med den Palestinska myndigheten, och tack vare dessa har Israel i flera år varit förskonat från större attacker.

Singnalspaning och arresteringsräder kan dock inte förebygga den sortens terroristattack som utfördes inatt. Bland soldaterna på fältet kallas denna typ av förövare inte för ensamma terrorister (mechabel boded), utan istället ensamma stollar (mefager boded), som om man vill markera att det krävs mer än bara blodlystnad för att kvalificera som terrorist. De ensamma stollarna är dock i allra högsta grad dödliga, och eftersom deras attacker per definition sker utan förvarning innebär de en stor psykisk belastning för de israeliska soldaterna.

Under den muslimska fastemånaden Ramadan, som i år inleddes den 1 augusti och avslutas imorgon, brukar den israeliska vaksamheten öka ytterligare, eftersom det religiöst inspirerade hatet mot Israel har en tendens att få ett uppsving under denna period. När man fastar höjs risken för att irritation utmynnar i aggression. Israeliska soldater har därför speciella direktiv under Ramadan att inte äta eller dricka offentligt, för att i möjligaste mån dämpa spänningen mellan soldaterna och palestinierna.

Paul Widen, Jerusalem

Mina egna ord och tankar:

Först och främst så hoppas jag att alla som skadades under morgonens attacker kommer att återhämta sig. Imorse så skickade jag ett sms till en av mina bekanta i Israel, som bor i centrala Tel Aviv. Hon hade inte hört talas om attacken innan jag skickade mitt sms (så bra kontakter har jag faktiskt).

Hela tiden sedan de började regna ner raketer över södra Israel, sedan en israelisk långfärdsbuss beskjöts och där flera personer omkom av skador orsakade av eldgivning samt efter att en 20-årig palestinsk man boende i Nablus/Västbanken knivskar ungdomar utanför en nattklubb i Tel Aviv imorse, så fortsätter Israel att släppa in tusentals ton mat och medeciner, vårda sjuka och skadade. När skådespelaren Jon Voight besökte ett israeliskt sjukhus för några dagar sedan, blev han väldigt förvånad när han såg hur palestinier och israeler vårdades, sida vid sida av israeliska läkare. Vad jag vill säga med detta är att även fast grannen försöker döda dina barn, släktingar samt familj och vänner, så fortsätter Israel hjälpa palestinier som behöver vård samt att många lastbilar (som transporterar mat, medecin, bygg varor) passerar gränsen varje dag.

Peter, Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar