tisdag 21 april 2009

Finner inga ord, känner bara sorg över att läsa om Irans president.


UD i Jerusalem såg särskilt positivt på faktum att flera demokratiska stater faktiskt på förhand bestämt sig för att bojkotta konferensen i Geneve, eftersom den i princip tagits över av stater och intressen som inte egentligen bekämpade rasismen i världen utan snarare utövade just diskriminering och rasism, som till exempel sker med de olika minoriteterna i Iran, bland dem kristna och religionsutövare som tillhör Bahai och många andra minoriteter, bland dem också judarna i Iran.

Vid den israeliska regeringens sammanträde strax före konferensen i Geneve sade premiärminister Benjamin Netanjahu att det var ett trist och litet symboliskt faktum att konferensen invigdes av en Israelhatare och Holocaust-förnekare, samtidigt som israelerna över lag högtidlighöll minnet av de sex miljoner judiska offren i det nazikontrollerade Europa under andra världskriget.

Netanjahu underströk att den iranske statschefen under sina många tal de senaste åren aldrig har stuckit under stol med att han vill utplåna Israel och dess folk. Netanjahu slog i de sammahanget fast att Israel är den enda garantin för att Förintelsen aldrig kommer att upprepas.

Med tanke på att även massmedierna i Israel rapporterat att hans regering är i färd med att "omvärdera" utrikespolitiken sade den nye israeliske premiärministern under regeringsmötet att det är riktigt att hans regering kommer att kräva vid något tillfälle att de palestinska ledarna erkänner att Israel är det judiska folkets nationalstat. ( Precis som Sverige är svenskarnas speciella stat. ) Det är otänkbart, sade han, att palestinierna kan fortsätta att förneka detta, samtidigt som man söker en fredlig lösning med Israel. Inställningen är oacceptabel sade Netanjahu.

Han betonade igen att Israel inte har något som helst intresse av att bestämma över andra folk. Han var inte emot en palestinsk stat i sig, men man måste garantera att en sådan stat inte kan hota Israels säkerhet. Vid en närmare titt på dagens situation kan man bara slå fast att allt är mycket komplicerat och knappast motsvarar tesen om två stater för två folk, sade Netanjahu.

Den väpnade islamistiska rörelsen Hamas har de facto en palestinsk stat i Gazaremsan, medan PLO har stommen till en annan palestinsk stat på Västbanken. Det är en sits som knappast banar väg för en tvåstatslösning i dagens läge. Det hör till saken att Hamas och PLO är inbördes fiender och alla försök från egyptisk sida att nå en politisk förlikning mellan dem, har misslyckats. Detta kunde man läsa i Dick Haas nyhetsbrev i dag. För att läsa hela artikeln kan ni klicka här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar