söndag 6 oktober 2013

Har ni hört talas om kriget mellan Hamas och Egypten?

Det är intressant eftersom det påverkar regionen. I juni 2012 var Egypten och Hamas allierade, de senaste två månaderna har Egypten varit i krig, inte bara med jihadister i Sinai, utan också med Hamas i Gazaremsan. Hamas medger att de inte var förberedda på detta krig från deras tidigare allierade granne.

Efter att Mohamed Morsi avsattes och efter den senaste tidens oroligheter i Sinai där många personer skadats samt dödats så har Egypten stängt övergångar och förstört flera hundra smuggeltunnlar genom att bland annat fylla tunnlarna med vatten samt förseglat dem. I tunnlarna smugglades bland annat vapen som användes mot civila israeler samt mot Egypten. Enligt experter så har kriget mellan Egypten och Hamas skadat Hamas mer än de offensiver av den israeliska militären (IDF) i Gazaremsan sedan 2008.

Efter att Egyptens förra president avsattes så har de statligt kontrollerade medierna utsett Hamas till deras största fiende, enligt Gatestone Institute. Nästan dagligen kan man läsa i egyptiska tidningar om Hamas pågående försök att underminera Egyptens nationella säkerhet, och dess engagemang i terrorattackerna mot den egyptiska armén. Hamas förnekar och anklagar de Egyptiska medierna för att föra en smutskastningskampanj inte bara mot deras rörelse, utan mot alla palestinier.

Förutom att förbjuda Hamas representanter från att resa in i Egypten , har de egyptiska myndigheterna även stängt gränsövergången Rafah mellan Gaza och Egypten större delen av tiden de senaste två månaderna. Men det som skadat Hamas mest är förstörandet av hundratals smuggeltunnlar längs gränsen mot Gazaremsan. Det är väldigt positivt eftersom tunnlarna bland annat användes för att smuggla in raketer och andra vapen som Hamas använt mot civila israeler. Av 10 000-15000 raketer som regnat över Israel de senaste åren så har säkert många av dessa smugglats i dessa tunnlar.

Egypten skapar för närvarande en buffertzon mellan Gazaremsan och Egypten efter att ha rivit flera bostäder vid gränsen. Samtidigt håller Hamas parader med tungt beväpnade män för att visa att de är redo och inte låter sig skrämmas av Egypten. Enligt Gatestone Institute tror Hamas att Abbas och Israel ligger bakom detta för att Fatah återigen ska ta kontrollen över Gaza. Och det vore bra både för regionen och för de palestinier som bor i Gazaremsan. 

Hamas tror att egyptiska underrättelsetjänsten ligger bakom en ny grupp som kallas Tamarod vars medlemmar har lovat att störta Hamas regim i november 2013. Hamas har gripit 12 palestinier i Gaza misstänkta för att vara inblandad i den nya gruppen , som bär samma namn som den egyptiska rörelse som kämpade mot Morsi.

Information om kriget mellan Hamas och Egypten är hämtad från en artikel skriven på engelska av Khaled Abu Toameh i Gatestone Institute.

Peter, 2013-10-06, Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar