tisdag 30 december 2014

Att uppleva Terror

Jag har besökt Israel ett flertal gånger och det brukar oftast vara lugnt. Om man ska förstå situationen så måste man uppleva den på plats.

Jag har sett robottförsvaret Iron Dome "in action", vaknat av raketlarm i Tel Aviv samt pratat med nära vänner som övernattat i ett skyddsrum. En nära vän till mig har förlorat släktingar som blev skjutna av terrorister under den senaste operationen i Gaza. Anledningen till att IDF (Israel Defence Forces) gick in i Gaza var bland annat för att förstöra ett stort nätverk med tunnlar som terrorister planerade att använda när de skulle attackera och kidnappa soldater och civila. IDF förstörde också tusentals raketer, missiler som hade kunnat dödat många människor.

När du ringer dina vänner som befinner sig i ett skyddsrum så har du en liten aning om hur verkligheten kan se ut, när dina vänner berättar hur de förlorat en kusin, som blivit skjuten av terrorister, då har du en liten aning om hur verkligheten kan se ut.

En god vän som vi kan kalla Sara berättade för mig hur hon ofta pratade med sin kusin som var i Gaza (20 årig soldat) under oroligheterna, han var väldigt glad då Sara berättade att hon träffat en man och kusinen brukade skämta om bröllop. Dagen efter vårt samtal hade kusinen blivit svårt skadad, han avled några dagar senare.

I Eilat var en god väns son som vi kan kalla Jakob mindre än hundra meter ifrån ett raketnedslag och hade tur som klarade sig. Listan av händelser kan göras lång.

Under samma resa satt jag på stranden och njöt av en underbar kväll i Tel Aviv med mina fötter i sanden. Det var många besökare på restaurangen, både turister och israeler, stämningen var god. Bara på några få minuter var uteserveringen nästan helt tömd på människor, jag undrade självklart varför. Plötsligt såg man och hörde hur Iron Dome avlossade raketer. Ringde mina vänner och frågade vad som hände. Fick då veta att Tel Aviv var under attack men tack vare Iron Dome kom ingen till skada.


Några dagar senare vaknade jag på Hostel Beachfron i Tel Aviv, inte av väckarklockan, utan av raketlarmet som hördes utanför sovsalens fönster. Ingen panik uppstod utan alla var lugna, efter någon minut så gick samtliga till uppsamlingsplatsen. Några minuter senare så var allt som vanligt igen, förutom att det var svårt att somna igen.

Förra veckan så fick en man med Somaliskt ursprung sluta på sin arbetsplats efter att han försvarat ISIS och sagt att allt som sägs och visas om ISIS inte stämmer utan att det är propaganda. Propaganda? ISIS har inte direkt hållit en låg profil, de har stolta visat klipp och berättat hur de våldtagit unga och äldre, sålt kvinnor som slavar samt mördat tusentals. Personer som flytt, eller vars föräldrar flytt ifrån krig åker nu själva ner för att kriga och terrorisera kristna, muslimer och andra oliktänkande. Förrutom ISIS har vi Hamas, Hizbollah, Boko Haram med flera och samtliga är islamistiska grupper. Se listan på flera terroristgrupper.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar