onsdag 9 oktober 2013

En annorlunda Shabbat!

I fredags var jag bjuden till en god vän för att fira shabbat. Shabbat är den judiska vilodagen som börjar vid solnedgången på fredagen och avslutas vid solnedgången på lördagen. När G-d skapade världen vilade han på sjunde dagen, och den dagen kallas vilodagen eller shabbat.

Jag var lite sen och de andra var redan samlade i köket för att tända shabbat ljusen som är en tradition som man gör varje fredag (när shabbat börjar) samt lördag (när shabbat slutar). I köket var några bekanta samt några nya ansikten, ett av dessa nya ansikten var en man med arabiskt utseende. Det visade sig att han var palestinier från Nablus i Västbanken.

Vi åt en traditions enlig shabbat middag samt sjöng sånger som man brukar göra. M bar kippa under hela middagen och kvällen, han frågade mycket och sjöng även med i sångerna. Det var en annorlunda men väldigt trevlig middag som jag aldrig kommer att glömma. Om vi kan umgås och äta tillsammans så borde våra barn kunna göra det vid ett bord i Jerusalem eller Nablus i framtiden.

Glöm inte att respektera varandra, låt oss hoppas på en ljusare framtid där vi kan leva tillsammans och där barnen i Gazaremsan och Västbanken får nya skolböcker där barnen lär sig att älska istället för att hata. Jag avslutar med ett citat av Golda Meir, Vi kommer att få fred med araberna den dagen de älskar sina barn mer än de hatar oss.

Peter, 2013-10-09, Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar