fredag 23 september 2011

Spänd förväntan i Jerusalem

På söndag reser jag äntligen tillbaka till Israel, andra gången i år. Kommer därför inte att skriva så mycket på bloggen under min semester. Det kanske blir några inlägg, men i första hand så är det semester. Det ska bli roligt att träffa mina vänner och bekanta som bor i Israel samt njuta av sol och bad. Det judiska nyåret infaller nästa vecka och det ska bli trevligt att fira Rosh Hashana i Israel.

Det skrivs och visas nyheter om Israel i media, men vad är sant och vad är falskt? kan man lita på vad experter säger? kan man lita på TT, Aftonbladet med flera? Det var många år sedan jag slutade att lita på att det som skrivs i media om Israel verkligen stämmer. Därför brukar jag publicera nyheter och fakta som kommer från säkra källor, så även idag, när jag väljer att publicera ett inlägg skrivet av Paul Widen som skriver från Jerusalem.

Under min semester (ni finner alltid senaste nytt på denna länk) så finner ni bra länkar till nyheter, både på svenska och engelska, på denna länk.

Peter, Stockholm


Ikväll kommer både PLO:s styrelseordförande Mahmoud Abbas och Israels premiärminister Binyamin Netanyahu (i den ordningen) att tala inför FN:s Generalförsamling. Det råder en spänd förväntan i Jerusalem och resten av Israel inför vad som kommer att sägas och hur detta sedan kommer att tas emot av Generalförsamlingen. Samtidigt upplever många att onsdagens tal i FN av USA:s president Barack Obama innebar en stilla seger för det sunda förnuftet. Vissa vågar till och med tro att USA inte ens kommer att behöva lägga in sitt veto i Säkerhetsrådet, eftersom det finns chans att palestiniernas medlemsansökan inte kommer att få de nio av totalt 15 röster som krävs där. Ett enat Säkerhetsråd skulle ljuda högre än ett ensamt veto från USA, även om den praktiska konsekvensen blir den samma: att palestiniernas ansökan om fullt medlemskap i FN avslås.

Bitte Hammargren har tvingats slita sig från sin egyptiska orientalistvurm för att skriva några rader om förväntningarna på Västbanken inför spelet i FN. För att få en representativ bild av situationen ringer hon upp den Palestinska demokratiska unionens (FIDA) partiledare i Ramalla. Partiledaren, Zahira Kamal, råkar vara en kvinna och vi inser därmed hur progressiva palestinerna är. Det faktum att hennes parti bara fick 2.8% av rösterna i valet 2006 torde dock peka på att hon inte är så värst representativ i det palestinska samhället, men hon säger precis det Bitte Hammargren vill höra, så vad spelar det för roll? ”[Zahira Kamal] tror också som många att extrema israeliska bosättare på Västbanken kommer att utsätta palestinska bybor för provokationer när Palestinafrågan prövas i FN.

Detta säger hon dagen efter att en 16 månader gammal bebis (en bosättarbebis, naturligtvis) skadats svårt av palestinska stenkastare. För några timmar sedan dödades dessutom en 30-årig man och ett spädbarn (ni gissade rätt, bosättare båda två) efter att bilen som de färdades i utsattes för palestinsk stenkastning och föraren förlorade kontrollen och körde i diket.

Men varför vara en tråkmåns och rapportera om faktiska händelser (typ att människor skadas och dödas) när man kan skriva om vad man tror kommer att hända?

Paul Widen, Jerusalem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar