torsdag 7 juli 2011

När det inte gick att ta sig till Gaza via vattnet, så försöker en del ta sig till Gaza och västbanken via flyg

Samtidigt som Freedom Flotilla 2 fortsätter sina ansträngningar att ta sig till Gaza till havs rapporteras det att hundratals aktivister planerar att ta sig till ”Palestina” via Ben Gurion-flygplatsen nu ikväll och under morgondagen. Över ett dussin organisationer på den extrema vänsterkanten står bakom denna ‘luftflottilj’, kallad ”Välkommen till Palestina”, däribland International Solidarity Movement, Palestinian Right to Return Coalition och Free Palestine Movement. Aktivisternas plan är att ”konfrontera israeliska myndigheter på flygplatsen genom att offentligt förkunna deras avsikt att nå de områden som administreras av den Palestinska myndigheten,” uppger the Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center. ”Planen kan komma att övergå i en protest med krav att få utöva den så kallade ‘rätten att återvända’.”

Organisationerna som ligger bakom luftflottiljen uppger att aktivisterna efter ankomst planerar en mängd solidaritetsaktiviteter tillsammans med palestinier på Västbanken och israeliska araber i Israel. Demonstrationer planeras bland annat i Ramallah den 9 juli, i Betlehem den 10 juli, i Negev och Lod den 13 juli och i Jerusalem den 14 och 15 juli.

På Ben Gurion-flygplatsen är läget därför mycket spänt. Hundratals poliser har mobiliserats. Myndigheterna har förklarat att alla provokatörer kommer att utvisas direkt, men har också beordrat polisen att vara återhållsam. Säkerhetskällor har klargjort att man inte förväntar sig några terrorister ombord på flygplanen, bara vänsteraktivister. Så länge aktivisterna inte bryter mot lagen eller försöker störa ordningen på flygplatsen kommer de heller inte att omhändertas eller utvisas. Det är trots allt inte olagligt att resa till Israel med avsikt att besöka palestinier på Västbanken.

Risken finns naturligtvis att en eventuell våg av israelfientliga aktivister kommer att kunna ställa till med en hel del oreda på flygplatsen. Nervösa och hårdhänta poliser kan då förväntas överreagera och Israel kommer att förlora ännu mer anseende i omvärldens ögon. Det är inte helt orimligt att anta att detta också är organisatörernas syfte: de vill få sitt irrationella hat mot Israel bekräftat genom att regissera en provokation som världens nyhetskonsumenter sedan varsamt leds igenom steg för steg. Bilder på blåslagna ”solidaritetsaktivister” som utvisats från Israel kommer sedan att väga tyngre i världsopinionen än alla israeliska försök till förklaringar, alla försvarstal och alla juridiska faktum. Den genomsnittliga nyhetskonsumenten kommer att förknippa Israel med brutalt övervåld och därmed kommer organisatörerna bakom luftflottiljen att ha säkrat aktionens främsta syfte. Mönstret känns igen från resten av palestinavänsterns aktiviteter: Det palestinska folkets väl och ve är bara en förevändning för kampanjen mot Israel, inte orsaken till den.

Det bör nämnas att alla uppgifter om luftflottiljen är ytterst preliminära. Organisatörerna har naturligtvis ett intresse av att överdriva antalet aktivister som deltar, och israeliska myndigheter och medier har gjort sitt för att piska upp en hysterisk stämning som inte står i proportion till hotet som jippot faktiskt utgör. Man tycks dessutom ha glömt att de omfattande naksa-demonstrationerna i början av juni i princip uteblev, trots organisatörernas löften om tiotusentals, till och med hundratusentals deltagare över hela arabvärlden. Några hundra personer bussades av Assad-regimen till gränsen mellan Israel och Syrien, och detta först efter att de hade fått betalt av regimen för att demonstrera. Resten av arabvärlden var i stort sett likgiltig, så när som på några killar i adidasbyxor som kastade sten utanför Ramallah. IDF skingrade tumultet med lite tårgas och sedan var allt som vanligt igen. Det återstår därför att se hur många aktivister som har valt att investera tusentals kronor i flygbiljetter flera månader i förväg, med begränsade koordinationsmöjligheter med andra aktivister och med risk för omedelbar utvisning när de väl har landat. Det verkar föga troligt att hundratals människor skulle välja att betala för något som tiotusentals människor valde att inte delta i ens när det var gratis. Å andra sidan är palestinavänstern inte direkt känd för att vara rationell, så vi kanske blir överraskade.

Paul Widen, Jerusalem

Mina egna ord och tankar:

Palestinierna lider ingen brist på medeciner och mat, Gaza är inte som ett stort flyktingläger, gränsen mellan Gaza och Egypten är öppen, tusentals med palestinier får sjukvård i Israel varje år, ja, listan kan göras hur lång som hellst... ändå envisas aktivisterna med att protestera och provesera mot något som är överdrivet, och många gånger helt felaktigt.

När skall dessa människor lära sig, självklart så får de visa sitt stöd för det palestinska folket och självklart får de föra in mat och annat SOM FÖRST UNDERSÖKS AV IDF. Men varför provesera och försöka visa en bild av Israel och isralerna som är felaktig?

Peter, Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar