tisdag 19 juli 2011

Senaste nytt från Israel

Den absoluta merparten av deltagarna i Freedom Flotilla 2 kastade som bekant in handduken för nästan två veckor sedan efter en utdragen donquijotisk kamp mot grekisk byråkrati, misstänkta israeliska sabotörer och ett internationellt samfund som saknade sympati för flottiljens metoder. En liten grupp aktivister lyckades dock hålla modet uppe och kringgick till slut de grekiska myndigheterna genom att uppge att de hade för avsikt att segla till Egypten. Så skedde också, och fartyget, den franska jakten Dignité, ankrade i egyptiska Port Said igår. Imorse lade man ut för fortsatt färd mot Gaza. Efter knappt två timmar kontaktades båten av den israeliska flottan, som informerade kaptenen att Gaza (i enlighet med internationell lag) är satt i havsblockad av Israel. Kaptenen ombads att ändra kurs till den israeliska hamnstaden Ashdod, där all eventuell humanitär hjälp ombord på båten skulle skickas till Gaza via de etablerade gränsövergångarna. Ett annat alternativ som gavs var att återvända till Egypten, som också har en etablerad gränsövergång till Gaza. Aktivisterna på Dignité vägrade dock, vilket fick som följd att den israeliska flottan bordade båten. Allt ska ha gått lugnt till och båten eskorterades sedan till Ashdod, där de 16 aktivisterna fick välja mellan omedelbar utvisning eller häktning i väntan på domstolsförhör.

En av aktivisterna på Dignité var den svenske medborgaren Dror Feiler, som kandiderade för Vänsterpartiet i valet 2010. I sin personvalskampanj lånade han ett citat av Samuel Beckett: ”Ever tried? Ever failed? Try again, fail again, fail better”. Och Dror Felier har verkligen lyckats förlora igen, men det är tveksamt om hans förlust i år var bättre än förra årets Freedom Flotilla-debakel. Visserligen lyckades han tillskansa sig en plats på Freedom Flotilla 2:s enda kvarvarande skuta efter att resten av aktivisterna på den svenskdominerade båten Juliano gav upp och reste tillbaka till Sverige, men Dignités ”humanitära hjälp” bestod inte av byggnadsmaterial och mediciner, utan av självgoda aktivister och saliverande journalister.
En poäng görs ofta av att Dror Feiler föddes i Israel, i en judisk familj. Varje banalt litet utspel som han gör ges därför utrymme i media, som är barnsligt överförtjust i denna goda jude som hatar Israel: ”Till och med israelerna motsätter sig Israels våldsamma politik!” Vi minns till exempel Feilers installationskonstverk Snövit och sanningens vansinne på Historiska Muséet vintern 2004, vars tendentiösa budskap (”det är så himla synd om palestinierna att det är okej att de spränger sig själva i bitar på överfulla israeliska restauranger”) överskuggade installationens konstnärliga undermålighet och bristande logik. Intellektuell slapphet ska inte blandas ihop med postmodern konst, men om konstnären är en självhatande jude…? Låt gå.

När dylika judar kommer på tal i Israel är det inte ovanligt att höra någon citera en vers från profeten Jesaja: ”…dina förstörare och dina härjare draga bort från dig” (Jes. 49:17). Ingen förklaring ges, men alla närvarande nickar allvarligt innan man byter ämne. I sitt sammanhang tycks versen betyda just det som översättningen föreslår, men ordagrant kan orden förstås som ”dina förstörare och dina härjare utgår från dig själv.”

Paul Widen, Jerusalem

Mina egna ord och tankar:

Som jag redan skrivit så var Ship to Gaza lika fel nu som det var fel första försöket, och det kommer även vara lika fel om det blir en del tre och fyra. Den 18 september så reser jag tillbaka till Israel, dock väljer jag flyget.

Efter varje besök i Israel så gillar jag landet och folket lika mycket som första gången jag var där. Självklart möter man israeler som inte är nöjda, men som happy index  visar så är Israeler ett glatt folk.

En väldigt vacker syn är när man besöker Israel under shabbat, man blir så glad när man ser barnfamiljer, umgdomar, singlar, par och äldre njuta av ledigheten. De är inte rädda och de ser avslappnade och glada ut, och det gör mig glad.

Peter, stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar