lördag 20 februari 2010

Pojken som överlevde förintelsen - Thomas Buergenthal


Thomas Buergenthal är en av de yngsta som har överlevt fasorna i Auschwitz. Sett ur ett barns ögon beskriver han sin kamp för överlevnad under förintelsen.

Thomas föddes 1934. Hans föräldrar var tyska medborgare med judisk påbrå. Efter Hitlers makttillträde flydde den lilla familjen till Tjeckoslovakien, senare även till Polen för att slutligen forslas till nazisternas dödsläger.
Thomas var då 10 år gammal. Det var sista gången han såg sin far.

Pojken som överlevde förintelsen är en oerhört stark berättelse om den lilla pojkens hårda kamp för överlevnad i Auschwitz och Sachsenhausen. Men boken skildrar också livet efter lägret. I april 1945 befriades Thomas av polska och sovjetiska trupper och blev en slags maskot i den polska armén.
Han var bland annat med om slutstriden i Berlin innan han hamnade på ett judiskt barnhem i Polen. Därifrån smugglades Thomas ut till Tyskland där han mirakulöst återförenades med sin mor.

Thomas Buergenthal emigrerade till USA 1951 och utbildade sig till jurist. Idag är han en internationellt känd domare och har författat ett dussintals böcker i internationell rätt och mänskliga rättigheter. Pojken som överlevde förintelsen är hans gripande och fantastiska livshistoria.

Mina egna ord: När jag läste boken så kände jag tomhet och sorg och tårarna föll ifrån min kind ett flertal gånger. Det var 60 år sedan, men än idag så finns det personer som förnekar förintelsen, och en av dem är Mahmoud Ahmadinejad, Irans president.

Om 10 år så kanske det inte finns några överlevande vid liv längre. Så det är väldigt viktigt att det finns andra som kan berätta deras histora. Något som är fruktansvärt är att inte barn som går i palestinska skolor i till exempel Gaza får läsa om förintelsen. Det är också fruktansvärt att det finns politiker och präster som förnekar förintelsen.

När jag var på Minnesdagen för förintelsens offer fick vi lyssna till Mietek Grocher som berättade om hans kamp för överlevnad, han har skrivit en bok, boken heter Jag överlevde.
När man hörde honom berätta hur han förlorat både sin mor och far och syskon så kunde man inte hålla tillbaka sina tårar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar