lördag 28 februari 2009

Matchen mellan Israel och Sverige kommer att spelas inför publik.

Kriget i Mellanöstern mellan Israel och Hamas har hotat arrangemanget av Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel. Planen från början var att matchen skulle spelas helgen den 6-8 mars i Baltiska hallen i Malmö. Den spända läget har dock gjort att en del personer och organisationer betecknar matchen som ett högriskarrangemang. Detta i samband med att flera organisationer, däribland socialdemokraterna i Skåne, krävt att matchen överhuvudtaget inte ska genomföras har gjort att biljettförsäljningen skjutits upp i väntan på nytt besked. Har tidigare skrivit att jag varit i mail kontakt med Socialdemokraterna i Malmö.

Efter samtal mellan Malmö Stad och det Svenska Tennisförbundet har det nu bestämts att matchen ändå ska spelas som planerat.
– Vi kommer att genomföra matchen, annars blir vi ju diskvalificerade och nerflyttade. Det enda som får oss att ställa in är om det kommer andra direktiv från regering eller riksdag, säger Svenska Tennisförbundets ordförande Stefan Dahlbo enligt eurosport.se.
Hotet om tomma läktare på grund av den politiska laddning som präglar matchen kan alla tennisälskare också skaka av sig. Publiken är välkommen och biljettsläppet sker den 12 februari. Vi ses där, hoppas det blir många trevliga matcher och att vi slipper rapporter om försök till att skada eller avbryta matchen.

tisdag 24 februari 2009

Israels bästa vän presenterar Israel - det heliga landet!

Socilademokraternas Illmar Reepalu svarade på mitt mail.

I dag fick jag svar på mitt mail som jag skickade till Socialdemokraternas Illmar Reepalu. Blev förvånad över att han svarade så snabbt. Så här skrev han bland annat, "Beslutet är baserat helt på säkerhetsmässiga bedömningar, inget annat."
Och enligt polisen så hade de inte kommit in några hot mot tennis matchen som jag tror att jag skrev i mitt första inlägg. Malmö hade ansökt om att få matchen, det hade varit bättre att låta Stockholm anordna matchen.

Reepalu fortsätter, oberoende av vem eller vilka som ”startade konflikten” så kan jag, personligen, aldrig acceptera att en stat, Israel eller någon annan, slaktar över 400 barn under förevändning att det sker i självförsvar.
Det finns mängder med bevis som visar hur Hamas använde civila som sköldar, samt att de gömde sig i skolor och bland folkmassor där det fanns barn och andra civila. Det har också visat sig att antalet skadade och döda har överdrivits vid flera tillfällen. Jag beklagar att så många barn och andra civila dödades. Personligen så tycker jag att Israel gjorde rätt som besvarade attackerna, det var inte 10 raketer som slagit ner i Israel, det var över 10 000 raketer.

Skrev också att jag tyckte man skulle vara försiktig med att använda ordet "slakta". Israel har aldrig slaktat några palestinier, däremot så har det förekommit i Afrika och andra delar av världen, där olika grupper slaktat andra med bland annat stora knivar.

måndag 23 februari 2009

Nu är mina t-shirts här.


I dag kom mina t-shirts som jag hade beställt. Det var 5 st t-shirts som visar att jag står bakom Israel. För er som inte vet vad Sderot är, så är det en stad som drabbats väldigt hårt av Hamas och andra militanta gruppers attacker mot civila Israeler. Genom att ha på mig den här t-shirten så visar jag mitt stöd för de som bor i Sderot.

Tidigare så har jag beställt från siten pongo.co.il men valde att beställa från Israeli-T den här gången.


lördag 21 februari 2009

Grattis Benjamin Netanjahu.


Det verkar som att Netanjahu blir den som kommer att leda Israel i den nya regeringen. 65 av de 120 riksdagsledamöterna stöder Netanjahu öppet. Fler stöder honom genom att inte stöda Livni. Vi får vänta och se hur det hela slutar, men jag vill säga grattis till Benjamin Netanjahu och önska honom lycka till.

fredag 20 februari 2009

Reepalus kritiserades av de Israeliska tennisförbundet.

Illmar Reepalus personliga åsikt är att man inte ska spela någon match överhuvudtaget mot Israel, enligt Sydsvenska Dagbladet.
Varför? jo, eftersom det inför och under matchen väntas bli starka protester från vänsterhåll och från palestinska solidaritetsgrupper.

Reepalu säger att situationen i Israel och Palestina är plågsam. Han säger, den blev väldigt mycket allvarligare när Israel började bomba och sedan gick in i Gaza.

När Israel"började bomba" säger han, Israel började bomba eftersom Hamas beskjutit Israel med över 10 000 raketer samt att Hamas vägrade förlänga vapenvilan. Hamas bröt vapenvilan och vägrade förlänga den.

I onsdags beslutade Malmö kommun att matchen ska spelas utan publik, något som kritiserades av det israeliska tennisförbundet och jag förstår varför. Säkerheten angavs som skäl för beslutet, men inga hot ska ha framförts och polisen har inte tillfrågats i ärendet.

För några dagar sedan så kunde ni läsa om den kvinliga spelaren som inte fick visum för att spela turneringen i Dubai. Nu vill alltså Illmar Reepalu göra som de gjorde i Dubai tidigare i veckan.

onsdag 18 februari 2009

Judiska helgdagar.

Jag vill tacka Elliot Turvall som hjälpt mig med den här artikeln. Här berättar han om hur man firar dessa helgdagar. Om ni vill läsa mer om Israel, så har Elliot även skrivit reseguider samt en artikel om säkerhetsläget på min hemsida. På hemsidan finner ni all information om Israel och judendomen, så vad väntar ni på? Klicka på länken som ni finner efter att ha läst artikeln nedan.


Nyårshelgen

Det judiska året inleds med nyårshelgen, som infaller i september eller oktober. Nyåret är en tid för bön och eftertanke, då man spenderar flera timmar varje dag i synagogan, där bönerna handlar om ångerfullhet och botgöring, men också om vädjan och hopp inför det kommande året. En stor del av Gudstjänsterna sjungs, antingen av kantorn eller av församlingen gemensamt. Under bönen blåser man också i ett vädurshorn, vars speciella ljud ska mana till eftertanke. Alla dessa element gör att stämningen är på topp i synagogorna.
Förutom Gudstjänster ägnas nyårshelgen åt festmåltider med släktingar och vänner. Vissa traditionella maträtter äts under högtiden, där det främsta kännetecknet är äpple doppat i honung, som man äter för att få ett gott och sött nytt år.


Försoningsdagen

En vecka efter nyårshelgens slut inträffar Försoningsdagen, det heligaste och viktigaste dygnet på hela året. Dagen ägnas åt bön och ånger, medan bland annat mat och dryck är strängt förbjudet. Många spenderar i princip hela dagen i synagogan, där den mycket långa Gudstjänsten kretsar kring bot, bättring och bönhörelse. Bönen innehåller emellertid även mycket vacker och medryckande sång.


Lövhyddohögtiden

Några dagar efter Försoningsdagen inleds den veckolånga Lövhyddohögtiden. Helgdagen firas till minne av de tillfälliga boningar som det judiska folket levde i under vandringen i öknen efter uttåget ur Egypten, på vägen till Israel. Lövhyddohögtidens främsta kännetecken är att man under helgdagen ska äta alla måltider i en ”hydda” och inte inne i ett hus. ”Hyddan” placeras till exempel i trädgården eller på balkongen och den består av en trä- eller metallstomme med ett lakan eller skynke som ”väggar”. Taket utgörs av palmkvistar, bamburör, granris eller liknande och många hänger upp mobiler, girlanger och andra prydnader i ”hyddan”.
Lövhyddohögtidens avslutande dag kallas Torahns glädjedag. Då firar man att man läst hela Torahn (de fem Moseböckerna) och börjar sedan om från början igen. Såväl barn som vuxna sjunger och dansar och stämningen är mycket upprymd.


Chanuka

I december varje år firar judar världen över Chanuka (”tempelinvigningsfesten”). Helgdagen högtidlighålls till minne av judarnas framgångsrika uppror mot de syriskgrekiska härskarna som styrde i Israels land ett par hundra år före vår tideräknings början. Ockupanterna förbjöd iakttagandet av judiska seder och vanhelgade templet i Jerusalem. Ett flerårigt gerillakrig slutade emellertid med judisk seger och templet kunde återinvigas. Då man tände den gyllene ljusstaken, ett tecken på den gudomliga närvaron i templet, inträffade ett under. Oljan till ljusstaken, som endast borde ha räckt en dag, var tillräcklig för åtta dagar – så lång tid som det tog att producera ny olja.
För att minnas den sensationella triumfen och oljemiraklet, tänder man en åttaarmad ljusstake under Chanuka samt äter potatisplättar stekta i olja eller munkar friterade i olja.


Purim

En annan historisk helgdag är Purim, som infaller i februari eller mars. Denna högtid firas till minne av hur Persiens judar, på ett mirakulöst sätt, räddades undan utrotning för knappt 2500 år sedan.
Under Purim läser man högt under Esters bok (som redogör för händelseförloppet), skickar matgåvor till släktingar och vänner, ger pengar till fattiga, äter en festmåltid och klär ut sig i maskeradkostymer. Purim är en mycket positiv, glädjefylld och upprymd helgdag, uppskattad av både stora och små.


Pesach

I april firar judar i hela världen Pesach, till minne av befrielsen av det judiska folket ur slaveriet i Egypten och själva skapandet av den judiska nationen, för cirka 3300 år sedan. Ett av den veckolånga helgdagens viktigaste kännetecken är det absoluta förbudet att äta ”vanligt” bröd. Istället äter man så kallat ”osyrat bröd”, det vill säga bröd som inte har jäst. Denna sed härstammar från flykten från Egypten. Eftersom det var väldigt bråttom att ge sig av, tog de flyende med sig degen de hade förberett för att baka bröd, men som inte hade hunnit jäsa.


Shavuot

Femtio dagar efter Pesach, i maj eller juni, infaller Shavuot. Helgdagen högtidlighåller bland annat när det judiska folket mottog Torahn på Sinaiberget, för ungefär 3300 år sedan. Två seder som hör helgdagen till är att studera judiska ämnen hela natten samt äta mat baserad på mejeriprodukter.
Enligt traditionen försov sig det judiska folket den dag som Torahn skulle överlämnas och för att ”reparera” detta misslyckande, brukar man stanna uppe hela natten och diskutera judiska spörsmål.
Innan det judiska folket fick Torahn, kände man inte till de särskilda regler som gäller för kött (vilka djur som är tillåtna, hur de ska slaktas, med mera). Därför höll man sig till ”mjölkmat” och så gör man än idag under Shavuothelgen.

Jag hoppas ni lärt er mer om de judiska heldagarna. För att läsa mer om Israel och judendomen så kan ni besöka min hemsida genom att klicka här.

måndag 16 februari 2009

Väldigt positivt mail från Israel.

I dag fick jag ett väldigt trevligt mail från Isaac Dvory som är ansvarig för design av t-shirts på siten israeli-t.com. Det här mailet gör mig väldigt glad, att få positiv feedback direkt från Israel betyder väldigt mycket för mig.

Så här skrev Isaac Dvory i mailet som han skickade till mig i dag. Detta är verkligen intressant, jag är mycket hedrad över att veta att du bär t-shirts från Israel ute på gatorna, det är otroligt viktigt och ni kan vara stolt över det !!!!!!

Jag vill skicka dig en t-shirt som en gåva för att tacka er för ert support av Israel, berätta för mig vilken t-shirt ni gillar och jag kommer att skicka den till dig som en gåva från mig.

söndag 15 februari 2009

Israelisk tennis spelare nekades visum.


Israeliska tennis spelaren Shahar Pe'er har nekats visum för denna veckas WTA-turnering i Dubai, Förenade Arabemiraten.

Pe'er hade kunnat göra historia vid en veckolång Tennis turnering där ingen israelisk tennis spelare någonsin tidigare har deltagit.

Hennes bror och talesman Shlomi Pe'er sa till Jerusalem Post att han fått försäkringar om att visum skulle utfärdas innan turneringen startade. Men två dagar innan turneringen så fick de alltså avslag på sin visum ansökan.

Pe'er är just nu i Thailand där hon tävlade i Pattaya Open förra veckan, där hon blev utslagen i semifinalen. Hon hade planerat att flyga från Thailand till Dubai, men kommer nu att återvända till Israel på söndag kväll. Shlomi berättade att han underrättades om beslutet genom arrangören som inte kunde ge honom en anledning till varför inte Shahar fick visum. Båda Pe'er och WTA sägs vara mycket besvikna på beskedet från Dubai.

fredag 13 februari 2009

Israeliska valet 2009 - En krönika av Dick Haas.

Nedanstående är en krönika. Det är jag (Dick Haas) som tycker till. Den vanligaste formen av all svensk rapportering i vår tid. Jag tycker till. Raderna är föranledda av att ovanligt många av mina prenumeranter undrar varför jag inte skriver mer än jag gjort, så här omedelbart efter det israeliska valet.

Svaret är att det inte finns så mycket att kommentera. Det har inte hänt något relevant i koalitionsförhandlingarna. Partierna tar bara pulsen på varanda än så länge. Det är helt klart att Likudhögern vill ha en så bred regering som möjligt. Då blir man mindre beroende av det nya partiet till höger om Likud, det ryska invandrarpartiet, Israel Beiteino. Kadima och Tzipi Livni låtsas fortfarande att man inte kan ens överväga att gå in i en koalition med Likud och "ryssarna". Och det kan dröja ytterligare några dagar innan Tzipi tänker om. Eller så satsar hon på att gå i opposition. Hon kan hoppas på att högern faller på egna grepp, och så blir det nyval om ett år eller så. Men det är ju bara spekulationer. Ingen har facit på hand. Allt är löst prat i dagens läge.

Israels Beiteinos partiledare Avigdor Lieberman rapporteras vila upp sig i sitt gamla hemland Vitryssland efter den stora valframgången i Israel. Han är utomlands och har säkert högstunder. Han avgör hur nästa regering kommer att se ut, han är kungamakaren. Det är uppenbart att han tycker det är roligt att mycket makt och att han kan betrakta det politiska skådespelet i Israel från första raden och se hur både Likud och centerpartiet Kadima pinas på ovisshetens fala sträckbänk.

Själv ligger jag lågt därför att det inte finns något att tillägga i en sådan situation. De riktiga koalitionsförhandlingarna kommer först igång på allvar nästa vecka. Och nästa. Och veckan därefter. I många svenska massmedier tänker man annorlunda. Ju mindre man har att säga om en situation, desto mer skriver man. Man upprepar gärna vad man redan sagt igår och i förrgår, fast med litet nya vinklar varje dag. Så fungerar all propaganda: den måste upprepas för att vinna någon som helst trovärdighet. Propaganda är alltid en tunn soppa vid varje närmare analys. Det handlar om påståenden, som inte kan föras i bevis. Men upprepar man saker och ting ofta, hur tunt det än är, lurar man alltid någon.

Så fungerar för det mesta Svenska Dagbladets speciella Mellanösterntyckare. Hon skriver litet om nästan ingenting, men hon gör det ofta. Hon varvar lösa fakta med egna förutfattade meningar och med inte helt sannfärdiga glidningar och omskrivningar av historien, hon tar mycket gärna upp sidomotiv som inte alls hör till ämnet. Hon är ganska slug på det planet. Hon gömmer sig bakom halvt anonyma röster. Man vet inte alltid om hon citerar verkliga personer eller egna hjärnspöken. Denna grötiga och simmiga och lätt infantila rapportering står Bitte Hammargren för.
Om jag inte visste vad som menas med antisemitiska glidningar så skulle jag antagligen förstå det bättre om jag läste BH dagligen, men det orkar ju ingen vettig människa med. I längden. I en annan valartikel skriver BH att socialdemokraternas ledare Ehud Barak år 2 000 "lyckades övertala israelerna om" att Yassir Arafat inte var någon partner för fred. Och i och med Arafats utfrysning och död 2004 blev det ett maktvakuum hos palestinierna, som Hamas sedan dess "gjort sitt bästa för att fylla". Det är BH:s ordval. Det kan man kalla en censurerad form av historieskrivning.

Läs hela artikeln på Dick Haas hemsida, för att läsa artikeln klicka på länken här.

onsdag 11 februari 2009

Tzipi Livni eller Benjamin Netanjahu?

Det är inte helt klart vem som blir den 18:e att leda Israel, man väntar fortfarande på soldatrösterna.
Både Kadimas Tzipi Livni och Likuds Benjamin Netanjahu gjorde sent natten till onsdagen anspråk på att bilda nästa regeringskoalition i Israel. Men enligt alla experter har "Bibi" Netanjahu bäst chanser att tråckla ihop en bred och säker koalition. Högern får allt som allt ca 65 mandat i Israels 18:e riksdag, medan centern ledd av Kadima och vänstern får tio mandat mindre - eller 55 mandat av de i allt 120 mandaten i Knesset. När 98 procent av rösterna hade Kadima 28 mandat, Likud 27, Israel Beiteino 15, och socialdemokraterna 13 mandat. På tio har sossarnas mandatantal halverats. Den nuvarande partiledaren, försvarsminister Ehud Barak, fick 26 mandat 1999, men nu bara 13. Barak erkände att man gjort misstag och det står klart att många sossar gick över till Kadima i ett försök att förhindra att högern bildar nästa styre.

Det skriver bland annat Dick Haas i sitt nyhetsbrev, för att läsa hela nyhetsbrevet så kan ni besöka hans hemsida där man kan läsa allt om det Israeliska valet.

Man kan också läsa att mycket hänger nu på vem av de två som först får förtroendet att bilda nästa koalition. Det bestämmer statschefen. Han lär inte inleda konsultationerna om vem som ska leda Israel i framtiden förrän nästa vecka. Då är alla rösterna räknade, även soldatrösterna, som först ligger klara imorgon torsdag. Man kan inte utesluta att Likud får ett mandat till via dem. Om Kadima och Likud bägge får i allt 27 eller 28 mandat var, är det givet att Netanjahu bör få första chansen att bilda nästa regering. Han har störst chanser att lyckas skriver Dick Haas på sin hemsida.

tisdag 10 februari 2009

Jag har mycket på gång för närvarande.


Jag har mycket på gång för närvarande, bland annat så undersöker jag möjligheten att börja arrangera resor till Israel. Jag har fått svar från Dick Haas och Israeliska statens turistbyrå, men väntar fortfarande på svar från andra.
Jag tänker också börja läsa freds- och konfliktkunskap, tyvärr så fanns det inga platser kvar till utbildningen, men en god vän har läst samma kurs, så jag ska låna hennes böcker och läsa på egen hand. Förutom detta så har jag tagit kontakt med Swedish College Of Travel & Tourism (studerade på S.C.O.T.T) och frågat om de är intreserade av att jag kommer till skolan och berättar om Israel samt om min tid efter utbildningen.

måndag 9 februari 2009

Jag har börjat undersöka möjligheterna att arrangera resor till Israel.


Nu är vi redo för nästa utmaning, vi har börjat undersöka möjligheterna att arrangera resor till Israel. Jag har studerat på Swedish College Of Travel & Tourism och har efter utbildningen arbetat på flera destinationer, bland annat Grekland och Portugal. Min tanke är att jag skulle åka med gästerna till Israel och vara guide under resan. Mer information kommer senare, väntar på svar från bland annat Israeliska statens turistbyrå.

söndag 8 februari 2009

En längre vapenvila närmar sig.

I dag fick jag rapporter om att en längre vapenvila mellan Hamas och Israel närmar sig. Samtidigt så kan den Israeliska soldaten som Hamas håller fången sedan snart 1000 dagar tillbaka friges i utbyte mot Hamas fångar.

Det vore väldigt positivt om de båda parterna skulle komma överens om en vapenvila som varar 12 månader. Under de 12 månaderna så skulle det finnas möjlighet att närma sig varandra och på sikt få fram en ännu längre vapenvila och en fungerande två stats lösning, som jag personligen anser vara det bästa alternativet.

lördag 7 februari 2009

Kan man inte skriva eller säga någonting om Israel, utan att det kallas propaganda?

Det är väldigt konstigt att om man är pro-palestinier så får man säga och skriva vad som hellst i media, bloggar, nyheter och på arbetet, men så fort man skriver eller säger något om Israel så kallas det propaganda.
Så det betyder alltså att allt som Hamas och pro-palestinierna skriver och säger är sant, och allt som Israel skriver och säger är propaganda?

Man behöver inte vara Israels bästa vän för att reagera på hur media vinklar och rapporterar från konflikten och om Israel. Att media väldigt ofta skriver pro-palestinska nyheter är fakta.

Bara för att jag kallar mig Israels bästa vän så betyder inte det att jag tycker illa om alla palestinier, araber och muslimer. Har vänner som är araber och muslimer, och de säger ingenting om att jag driver en informations site om Israel och judendomen, samt att jag bloggar om Israel.

Om jag sätter upp ett klistermärke på mitt skåp, där det står "I support Israel", "I love Israel" eller "Stand up for Israel" så gör jag inte det för att provisera. Israel är ett väldigt trevligt och vackert land, det finns inte många länder i världen som har så mycket sevärdheter på så liten yta som Israel. När man vandrar i Jerusalems gamla stad, besöker klagomuren, cyklar runt Tiberias sjö, bestiger Masada, ligger på en fin sandstrand, flyter i Döda havet så förstår man varför det står "I love Israel" på mitt skåp. Och det räcker med att läsa och lyssna på media för att förstå varför det står "I support Israel och "Stand up for Israel" på mitt skåp.

torsdag 5 februari 2009

Jag besökte Israel September 2008, här är min berättelse.


Oftast när man läser eller ser nyheter om Israel så handlar det om konflikten eller om andra negativa nyheter. I september 2008 så bestämde jag mig för att besöka Israel igen, hade velat åka tillbaka många gångar tidigare och äntligen blev resan av. Hade inte varit i Israel på många år, och senast jag var där så arbetade jag 4 månader på kibbutz Dalia.

Planet lyfte och nu var man äntligen på väg till Israel. Intill mig på planet satt en Israelisk familj som hade varit på semester i Sverige. Vi började prata och det slutade med att familjen bjöd hem mig på middag. Läs mera om detta längre ner.

Netanya

När planet landat och jag fått min väska så försökte jag hitta tågstationen, för att köpa mig en biljett till Netanya, där ett för bokat hotellrum väntade. Tåget kom i tid och efter någon timme så kom vi fram till Netanya. Efter att ha lämnat väskorna och bytt om så gick jag ut på stan, det var en underbar kväll och en härlig känsla att få vandra längs strandpromenaden. Netanya är en väldigt vacker och omtyckt semester ort, både för Israeler och turister.

Haifa

Nästa stopp på resan var Haifa, där jag bokat hotell i området Carmel som är ett väldigt fint och trendigt område i övre delen av Haifa. Hotellet låg någon minut ifrån Bahiagarden som är ett måste för besökare. Varje kväll så gick jag till en utsiktsplats för att se solnedgången. Haifa är det perfekta stället att bo på vid ett besök i Israel, därifrån kan man lätt ta sig till andra städer, vilket jag gjorde.

Akko

Några kilometer från Haifa ligger staden Akko, jag valde att ta bussen från Haifa för att besöka den äldre delen av Akko. Förutom att Akko har många gamla byggnader bevarade så finns det mysiga gränder och trevliga restauranger. Man behöver inte boka hotell i Akko eftersom det räcker med några timmar, så har man sett det mesta.

Nazareth

Nästa dag tog jag stadsbussen till en av Haifa:s busstationer, för att åka vidare till Nazareth. Nazareth är en väldigt sliten och ful stad, men många åker ändå dit för att besöka staden där Jesus bott en del av sitt liv. Det finns också en del sevärdheter som kan vara värda ett besök.

Återbesök på Kibbutz Dalia

När jag senast var i Israel så arbetade jag på en Kibbutz i närheten av Haifa. Bestämde mig för att göra ett återbesök på Kibbutz Dalia. Det visade sig att det inte gick så många bussar till Dalia, men efter en lång väntan så kom äntligen bussen. Tyvärr blev det nästan mörkt innan jag kom fram, men lyckades ändå att ta några kort. Om ni vill arbeta eller om ni har frågor om Kibbutz, så finns det en organisation som heter SVEKIV, bokade min Kibbutz vistelse genom SVEKIV och det ångrar jag inte, att arbeta på Kibbutz blir är ett minne för livet.

Tiberias

Efter 4 dagar i Haifa så fortsatte jag min resa till Tiberias, som är känt för att där ligger sjön som Jesus gick över. Jesus bodde också större delen av sitt liv vid Tiberias Sjö.
Tiberias är en väldigt vacker stad som har mycket att erbjuda. När jag senast var i Tiberias så hyrde vi cyklar och cyklade runt sjön och självklart så ville man göra det även denna resa. Det finns många platser att besöka runt Tiberias sjö och om man inte vill cykla så kan man åka buss eller taxi runt sjön.

Jerusalem - Masada - Qumran - Döda Havet - Jericho

Valde att stanna i Tiberias 4 dagar, men det räcker med att stanna 2 - 3 dagar. Därefter återvände jag till Haifa där jag stannade 2 nätter. Sedan var det dags att fortsätta min resa, denna gång söderut, nästa stopp Jerusalem.

Hade även där för bokat hotell, och valde att bo i den gamla staden. Den gamla staden är indelad i fyra olika delar, de judiska, muslimska, kristna och armenska kvarteren. Här kan man besöka klagomuren, al-aqsamosken eller varför inte vandra i Jesus fotspår?
Det finns mycket bra shopping möjligheter där man kan göra många fynd. Det finns också mängder med restauranger och fik. Min favorit plats i Jerusalem är utan tvekan Klagomuren, när jag besöker klagomuren så känns det i hela min kropp, man blir varm.

Ett måste för alla besökare är Yad Vashem. Det är väldigt sorgligt att se alla filmer och bilder från förintelsen, tårarna föll från min kind hela tiden, jag blev väldigt rörd men samtidigt är det något man måste se om man besöker Jerusalem.

Förutom att besöka klagomuren och Yad Vashem så träffade jag familjen som hade bjudit hem mig på middag tidigare. Familjen bodde i en fin del av Jerusalem och huset var väldigt vackert. Vi åt en traditionell judisk middag och männen bar kippa (judisk huvudbonad). För er som inte har vänner eller bekanta i Jerusalem så finns det möjlighet att få uppleva en liknande middag hos en judisk familj. Ett bra sätt att lära känna Israelerna och deras kultur.

Masada

På hotellet i Jerusalem så mötte jag många trevliga personer, bland annat Mario, en trevlig kille från Florens. Jag berättade om Masada och Döda Havet och Mario bestämde sig för att följa med. Dagen efter kom guiden och hämtade oss (vi bokade utfärden på vårat hotell), vårt första stopp under dagen var Masada, Masada är en vacker plats, ett berg, som var det sista stället som romarna intog. Utsikten är svår att beskriva med ord och om man fick välja var man skulle avsluta livet så skulle jag välja Masada. Det finns två alternativ, antingen tar man linbanan eller så vandrar man hela vägen upp. Första gången jag besökte Masada så övernattade vi i ett beduinläger, vi fick smaka på deras goda bröd och de bjöd på thé, därefter var det dags att lägga sig. Tidigt på morgonen så åkte vi till Masada, vi fick gå upp 04:00 eftersom vi skulle dit tidigt, för att se den vackraste soluppgången jag någonsin sätt. Den gången vandrade vi hela vägen upp till skillnad från 2008 då vi valde linbanan.

Qumran

Nästa stopp var qumran, det var här man hittade dödahavsrullarna. Man kan se en film som berättar hur de hittades och var de hittades, därefter så kan man se med egna ögon var dödahavsrullarna hittades.

Döda havet

Döda havet är världens lägsta punkt och även havet där alla kan simma. Anledningen är den höga salthalten i vattnet. Det finns många hotell och spa-anläggningar precis vid havet och självklart så provade jag och Mario att flyta, ett måste för alla som besöker Israel. Många väljer också att smörja in sina kroppar i lera från Döda Havet, själv valde jag ett mindre lerigt alternativ, köpte med mig lera som jag nu har gett bort till en vän.

Jericho

Ärligt talat så var jag lite orolig och nervös inför vårt nästa stopp, vi skulle in i västbanken för att besöka staden Jericho. Och efter allt man hade hört och läst så var man självklart orolig, men det visade sig att jag varit orolig i onödan, allt gick bra och vi återvände mot Jerusalem.

Hemresan

Efter 14 dagar i solen så var det dags att åtevända hem till Sverige igen. Hela vistelsen hade varit väldigt lyckad. Man mötte så många underbara och hjälpsamma Israeler, Israelerna är väldigt nyfikna och ställer mycket frågor. Jag tog en taxi till flygplatsen, och precis som under hela vistelsen i Israel så blev man vänligt bemött och hade ett trevligt samtal med chauffören. Precis innan flygplatsen så var det en säkerhetskontroll där man fick visa sina väskor samt svara på några frågor. Säkerhetsvakten var trevlig och avslutade samtalet med ett handslag och ett leende. Redan då bestämde jag mig för att återvända till landet jag älskar, och nästa resa är planerad senare under 2009.


God bless you!

onsdag 4 februari 2009

FN har nu slagit fast att INGA Israeliska granater träffade sjukhus.

FN har i en ny rapport tagit tillbaka uppgifterna från början av kriget i Gaza, där FN:s pro-palestinska flyktingorganisation UNWRA gjorde gällande att israeliska granater dödade 43 personer på ett sjukhus i staden Gaza. Man har nu slagit fast att inga Israeliska granater träffade sjukhuset och antalet dödsoffer ifrågasätts. De flesta av offren krävdes utanför sjukhuset och det är oklart vilken sorts eldgivning som dödade dem. Hamas hade styrkor förlagda intill sjukhuset vid den aktuella incidenten skriver Dick Haas i sitt nyhetsbrev.

Det var en trevlig nyhet som gör mig glad. Media hade återigen anklagat Israel för att ha dödat och skadat civila palestinier i Gaza. Den gången kunde man läsa hur Israel enligt media beskjutit ett sjukhus och att 43 civila dödats. Ni kan själva läsa hur media vinklar och till och med skriver felaktiga uppgifter som gör att omvärlden fördömer Israel.

tisdag 3 februari 2009

Brev till Carl Bildt.


Jag läste vad Carl Bildt sagt i media och blev återigen väldigt besviken över hur Carl Bildt och media rapporterar från konflikten, alltid samma sak, lägg all skuld på Israel och försköna bilden av Hamas och andra militanta grupper. Eller så säger dom ingenting om Hamas och bara skriver negativa saker om Israel.

Så här i efterhand så borde jag skrivit ett längre och mera nogrant mail till vår utrikesminister, liknande mailet jag skrev till svenska kyrkan tidigare. Kanske blir det flera mail, vi får vänta på svar från herr Bildt.

Vill verkligen Hamas ha en längre vapenvila?


Som jag skrev tidigare i veckan så kan en längre vapenvila vara nära. Samtidigt som det verkar som att Hamas ledning i Gaza vill få fram en längre vapenvila med Israel, så säger de som har sista ordet, som bor i exil i Syrien att Hamas raketattacker ska fortsätta. Som ni alla förstår så vill inte Hamas att det blir en längre vapenvila, åtminstone inte Hamas ledare som styr från Syrien. Och kan någon förklara för mig hur deras beslut hjälper de som får lida mest, barn och andra civila, som Hamas och andra militanta grupper redan i tidig ålder hjärntvättar.

Raketerna fortsätter att slå ner i södra Israel, Hamas och andra militanta grupper fortsätter att beskjuta Israels arme på andra sidan gränsen, och Israel fortsätter att försvara sig. Jag tror att IDF kommer att gå in i Gaza igen om inte raketattackerna upphör helt samt att den Israeliska soldaten Gilad Shalit återförenas med sin familj efter över 2 år i Hamas förvar. Inte ens rödakorset har fått träffa Gilad.

Hamas och andra militanta grupper borde förstå att genom att avsluta deras attacker mot civila samt att släppa Gilad så skulle man närma sig en lång vapenvila. För jag har väldigt svårt att förstå hur dessa grupper tror att civila i Gaza någonsin ska få det bättre när Hamas fortsätter sina attacker mot civila Israeler. Men vi ska inte glömma att dessa attacker utförs av andra militanta grupper också. Men flertalet av attackerna kommer från Hamas, som har stöd av både Syrien och Iran.

måndag 2 februari 2009

En längre vapenvila kan vara nära.


Tidigare i dag kom det rapporter om att Hamas gått med på 1 års vapenvila med Israel, vapenvilan skulle börja den 5 Februari. Och enligt samma rapport så skulle också Hamas låta styrkor ur Fatah-PLO bevaka gränsen mellan Gaza och Egypten. Hamas och PLO:s ledare väntades till Egypten för ett avtal före tisdagen skrev Dick Haas i sitt nyhetsbrev. Och uppgifterna om vapenvilan kom i från den arabiska TV-stationen al Arabiya.

Den Egyptiska armén tänker börja övervaka gränsen mot Gaza med kameror och andra teknologiska hjälpmdel, detta för att lokalisera de många oupptäckta tunnlar som Hamas använder för att bland annat smuggla in vapen i Gazaremsan.

Vi får vänta och se vad som händer, men jag hoppas verkligen att uppgifterna stämmer, det vore ett stort framsteg i den nuvarande konflikten. Samtidigt så fortsätter Hamas och andra militanta grupper med sina raket angrepp mot civila Israeler.

En Israelisk spaningspatrull blev beskjuten nära Kissufim och minst tre raketer avfyrades in i Israel från Gaza, men de åstadkom inga skador.